Årsaken er flere mangler, skriver Firda.

Brannsjef Bernhard Øberg i Førde sier til bt.no at det var tre årsaker til at utsalget utenfor Ica Maxi ble stengt.

– Det var for dårlig tilgang på slukkemidler, det lå for mye fyrverkeri på disken, og betjeningen hadde for dårlige kunnskaper.

– Lite skikket

Ifølge brannsjefen var slukkingsutstyret stuet helt bakerst i containeren der fyrverkeriet ble oppbevart, slik at det i praksis var utilgjengelig.

– Vi gjennomførte dessuten en skriftlig kunnskapstest av betjeningen. Vi aksepterer at de svarer riktig på halvparten av 25 spørsmål. Når de ikke klarte såpass er de lite skikket til å selge fyrverkeri, sier Øberg.

Det var to ungdommer som skulle selge fyrverkeri utenfor ICA Maxi for Maxim fyrverkeri. De er lite fornøyde med informasjonen de har fått fra selskapet.

— Vi fikk beskjed om å ta en test på internett og besto den testen. I morges fikk vi beskjed om at det ikke var godt nok og at vi måtte ta en test hos kommunen som ingen av oss hadde lest til, sier de to fyrverkeriselgerne.

De to opplyser at de kun har fått informasjon av Maxim, og ikke har hatt kontakt med ansatte hos ICA Maxi før i dag morges.

Får ikke åpne igjen

Utsalget ble umiddelbart stengt etter kontrollen, og får ikke åpne igjen.

Brannvesenet har også kontrollert ni andre utsalgssteder i Førde. Der var forholdene tilfredsstillende.

Også i Bergen har brannvesenet hatt kontroller av fyrverkeribransjen i dag, men så langt er det ikke avdekket grove brudd på forskriftene. Kontrollene fortsetter i morgen.

Daglig leder Kurt Oksnes i Maxim fyrverkeri, som stod bak utsalget i Førde, vil ikke kommentere saken.