Et par minutter ut i fyrverkeri-showet fra Tollbodkaien i Bergen holdt det på å gå helt galt.

Verken brannvesen eller politi har loggført hendelsen, men Tuwinor som sto for oppskytingen på nyttårsaften, bekrefter hendelsen.

En såkalt luftbombe landet innenfor sperringene, rett ved vaktmannskapene.

«Uhyre sjelden»

— Vi fikk en rørsprengning, et eller skar seg i røret. Dette skjer uhyre sjelden. Vi må analysere det nærmere, og holder på en rapport nå, sier medeier og pyrotekniker i Tuwinor, Ossie Nordgreen, til bt.no søndag kveld.

Dette skjer uhyre sjelden. Vi må analysere det nærmere. Ossie Nordgreen i Tuwinor

Tuwinor har hatt ansvaret for mange oppskytinger av fyrverkeri i Bergen, blant annet under tusenårsfesten, 17. mai, Melodi Grand Prix-finalen, seilregattaen Cutty Sark og den årlige lysfesten.

«Eksploderte i luften»

To personer fra firmaet sto bak indre sperring mens de skjøt opp fyrverkeri, mens vakter fra politi, brann- og havnesenet befant seg innenfor ytre sperring der luftbomben landet.

Et vitne beskriver overfor bt.no at fyrverkeriet kom på avveie over taket på en av bodene på Tollboden og eksploderte med et solid drønn på kaien mellom to biler, den ene en politibil.

Politifolkene sto på utsiden, i le for eksplosjonen.

Nordgreen mener imidlertid at selve eksplosjonen skjedde i luften, og at restene kom ned som glødende nedfall uten å treffe noen.

— Politiet var der med en gang for å se hva som skjedde. Ingenting tok skade. Vi er ikke fornøyd når fyrverkeriet ikke går opp som det skal. Dette går inn i rapporten som et avvik, sier han.

Hold avstand!

Det var en 100 millimeters bombe som sviktet. Det er en av de minste.

— Vi har ikke helt konkludert med hva som skjedde, men den fikk ikke tak og sprengte i røret, sier Nordgreen.

Han er opptatt av at folk må holde avstand når de fyrer opp raketter.

— Mange tror at det ser finere ut jo nærmere de kommer. Det stemmer ikke. Vi sa også at folk burde se det fra Torget, på avstand, sier Nordgreen.

Visste ingenting

Operasjonsleder Terje Hilland i Hordaland politidistrikt sier han ikke har hørt om saken.

— Vi har ikke loggført noe, men det er ikke sikkert at det ble gjort i kampens hete. Vi hadde flere patruljer ute, både der det ble skutt og i området ellers, sier Hilland.

På samme vis sier brigadeleder Torstein Nerås i Bergen brannvesen at han ikke kjenner til saken.

Fyres opp fra sjøen

Heller ikke i Trondheim gikk det kommunale fyrverkeriet etter planen. Ifølge Adresseavisen gikk deler av fyrverkeriet gikk av to meter over bakken og ble spredt over publikum. Ingen kom til skade.

I Oslo og andre byer fyres fyrverkeriet gjerne opp fra sjøen.

— Noen steder står de på lektere. Det var også derfor de vi valgte Tollbodkaien, med 50 prosent grense mot sjøen og 50 prosent mot land, sier Nordgreen.

Arrangementet var et samarbeid mellom Bergen kommune og BKK og hadde en kostnadsramme på 300.000 kroner. Kommunen og kraftselskapet spleiset på regningen.

Mange har etterlyst et felles fyrverkeri i Bergen sentrum nyttårsaften, spesielt siden det er fyrverkeriforbud innenfor bompengeringen.

— Bergen sentrum er et brannsmitteområde med svært utsatt trehusbebyggelse. Uvettig fyrverkeribruk kan få enorme konsekvenser for både bygninger og ikke minst folks helse. Vi håper dette tiltaket kan bidra til at vi får en rolig nyttårsaften med færre utrykninger og skader enn tidligere år, sa brannsjef Johnny Breivik rett før jul.I stedet gikk det altså galt rett foran nesen på politi- og brannfolk.

STO FOR OPPSKYTINGEN: Ossie Nordgreen i Tuwinor vil analysere hva som gikk galt.
ØRJAN DEISZ (arkiv)