— Jeg har ikke hørt en lyd fra dem siden jeg forlot kontoret mitt i Oslo for snart atten måneder siden, sa han.

— Ikke en eneste telefon, tekstmelding eller e-post har jeg fått med spørsmål om hvordan det går med meg. Og det skjer i Forsvaret der det blir poengtert at det er ekstra viktig å ta vare på hverandre, utdypet den bedrageritiltalte kontreadmiralen.

I admiralsuniform

Rak i ryggen, kamplysten og ulastelig antrukket i sin admiralsuniform, inntok han plassen i vitneboksen. Han begynte med å fortelle hvordan han har hatt det siden forsvarsledelsen første gang beskyldte ham for økonomisk utroskap. Han snakket høyt og engasjert.

— Hvis det ikke hadde vært for familien, at jeg har trent mye, har hatt gode rutiner og gode venner, hadde jeg neppe sittet her i dag, sa han.

- Prestisje

Han fatter ennå ikke hvorfor Forsvaret har kjørt saken mot ham så heftig.

— Nå er det gått så langt at det ligger prestisje i det fra deres side. Denne saken vil de ikke tape. De gikk høyt ut for å få noe på meg, sier han.

Han føler seg uthengt og sveket av arbeidsgiveren.

— De ba meg holde en lav profil i media, og lovet å gjøre det samme. Det har de ikke holdt.

Nektet straffskyld

Atle Karlsvik nektet straffskyld for alle forholdene i tiltalen.

— Jeg har ikke prøvd å lure noen. Hvis noen tror jeg har et kriminelt sinnelag, tar de feil. Jeg skriver sikkert hundre reiseregninger i året. Så trekker de frem innholdet i fem av dem, sa han.

To av forholdene i tiltalen gjelder reiser til Spania. Påtalemyndigheten mener kontreadmiral Karlsvik urettmessig fikk utbetalt 33.000 kroner etter disse.

- Gutteturer

— Dette var gutteturer med feriepreg, antydet aktor, statsadvokat Randi Gabrielsen.

— Det er tull. Dette var tjenestereiser. Ellers hadde jeg aldri deltatt, svarte Karlsvik, som likevel innrømmet at det ble spilt golf under oppholdet i Alicante med tidligere og nåværende admiraler.

— Ja, vi spilte golf. Ja, vi hadde det hyggelig, men dette var ingen ferietur. Jeg drar ikke på ferie med mine egne sjefer i Forsvaret. Dette er folk som er 10-15 år eldre enn meg, noen av dem også pensjonister. Hvis jeg skulle dratt på guttetur, ville jeg reist med venner på min egen alder som blir med ut på ting jeg synes er gøy, sa admiralen.

Jomfruhummer

Han avviste også å ha gjort noe ulovlig i forbindelse med reiseregningene etter to turer til Danmark. Her mener påtalemyndigheten at Karlsvik spanderte jomfruhummer og tornedos på statens regning på sin kone, og lot Forsvaret betale gokartkjøring for sine to døtre. Middagen sa Karlsvik at han hadde spandert på ledelsen for «Tall Ship Race», men husket ikke navn. Gokartkjøringen hadde han betalt for noen kadetter. Dette må en av Karlsviks døtre forklare seg for retten om.