• Selvsagt er det viktig å spare strøm. Men vi skal jo lage julestemning også, sier Knut Eliassen, senterdirektør på Lagunen. Og da må det lys til. Masse lys. Som bruker masse strøm.

Onsdag oppfordret energiminister Einar Steensnæs både bedrifter og husholdninger til å spare på strømmen, for å hindre at det blir strømmangel.

— Jeg har ingen problemer med å stille meg bak den oppfordringen, sier Knut Eliassen ved Lagunen Storsenter.

Han forteller at Lagunen bruker både sparepærer, termostatstyrt oppvarming, varmegjenvinning og at senteret om et år skal begynne å bruke fjernvarme.

— Vi forsøker også å bevisstgjøre personale på strømsparing, sier han.

Julehuset

Storsenteret har siden 17. november vært pyntet med lys egnet til å imponere selv en amerikaner. Lysene skal henge der til over nyttår, og er på hele døgnet.

— Det er en dekorasjon som skal ønske velkommen. Den skal vise at vi er julehuset fremfor noen, sier senterdirektøren.

— Gjør ikke denne julepynten at det er vanskelig å bevisstgjøre de ansatte på at de må spare strøm?

— Jeg tror uansett vi må tilpasse oss forventningene til publikum. Og vi har jo valgt pærer som bruker lite strøm. Vi må spare på de store linjene, og det gjør vi, sier Eliassen.

Bruker over 15.000

Senterleder på Galleriet, Geir Kaland, mener at hans kjøpesenter er bra på å spare strøm.

— Men vi kommer jo til å se på om det er områder vi kan bli bedre på, sier han.

— Hva kan dere gjør for å spare strøm?

— Vi kan stille på tidsurene slik at lyset går av en time før, vi kan endre på ventilasjonen og vi kan justere innetemperaturen i tiden frem til jul, for når det er flere handlende, øker det temperaturen, sier han.

Den lysende julepynten til Galleriet har hengt både utvendig og innvendig siden 23. november. De 800 lyspærene utenfor brukte strøm for cirka 7500 kroner i fjor, og like mye brukte de 30.000 lyspunktene på lysteppet inne i Galleriet. Lysene slukker klokken tre på natten og skrus på fire timer senere.

— Det blir litt dyrere i år, men vi har en fastprisavtale, så vil lider ikke under de høye strømprisene i øyeblikket, sier Kaland.

KOSER SEG: En kråke varmer seg på taket på Lagunen.
Foto: Arne Nilsen