Maskinsjefen var den eneste som fikk gult utslag på blåsetesten i morges. Nå viser blodprøvene at alle fem fikk positivt utslag, bekrefter lensmannen i Kvinnherad.

Skandalen fant sted på fergen MF "Os", som trafikerer sambandet Leirvik — Sunde i Sunnhordland.

Fergen ble holdt igjen i Sunde, der politifolk fra Kvinnherad lensmannskontor promilletestet mannskapet litt etter klokken 08 torsdag morgen.

Passasjerer reagerte

Promilletesten kom på initiativ fra fergerederiet HSD.

— Vi fikk telefoner fra reisende som reagerte på merkelig navigering av fergen. Vi kontaktet selv Kvinnherad lensmannskontor og ba om promilletest av mannskapet, forteller informasjonssjef Arild Sondre Sekse i HSD til bt.no.

— HSD ser svært alvorlig på hendelsen. Vi har absolutt null toleranse for dette. Mannskapet har totalavhold i tjenesten. Nå har vi bedt om promillekontroll av hele mannskapet, sier informasjonssjef Sekse til bt.no.

Full runde i fylla

Mye tyder på at mannskapet førte fergen i fylla i to og en halv time.

Mannskapet om bord går ukesskift. Fergen MF "Os" lå i ro i Leirvik fra klokken 18.00 i går kveld. Klokken 05.30 i morges gikk fergen fra Leirvik via Ranavik til Sunde, der den la til kai klokken 06.20.

Fergen gikk igjen fra Sunde klokken 06.30, og kom til Leirvik klokken 07.20.

Klokken 07.30 la fergen igjen ut på tur fra Leirvik med et beruset mannskap til rors. Da reagerte passasjerene på navigeringen, og kontaktet HSD på telefon. Litt etter klokken 08.00 ble fergen holdt tilbake i Sunde.

Så fremt mannskapet ikke drakk i tjenesten om morgenen, ble hele denne rundturen gjennomført i beruset tilstand.

Kan miste jobben

I en pressemelding skriver HSDs ledelse at mannskapet vil bli sparket, dersom blodprøvene viser at de har vært beruset i tjenesten.

"Først må vi beklaga på det sterkaste overfor dei av våre passasjerar som kjende seg utrygge då dei reiste med M/F "Os" idag tidleg - og takka for at dei reagerte raskt med å melde frå til oss om mistanken dei hadde. (...) Vi må ta atterhald i denne saka om resultat av blodprøvar - men vil generelt seia at dersom alkoholbruk i teneste vert påvist - vil dette medføra avskjedssak", skriver konsernsjef Dagfinn Neteland i pressemeldingen.

Fergen satt i drift igjen

Etter å ha vært ute av drift i flere timer, ble fergen satt i trafikk igjen ved 11-tiden torsdag.

Mange trafikanter måtte vente lenge på fergen inntil ruten igjen kunne følges som normalt.

På Ranavik ventet åtte biler i over en time på fergen som ikke kom. Her var flere pasienter som ikke rakk avtaler på Haukeland Universitetssykehus fordi fergen uteble.