I september skal Pål Arvid «Polly» Blytt til USA for å delta i verdens raskeste gatebilløp, Silver State Classic. Bilen har han fra før, og den har vist hva den er god for flere ganger, men reisen til Nevada med en blodtrimmet TransAm i bagasjen koster penger. Mye penger.

Verdens raskeste gateløp

Nå har bilmiljøet på Vestlandet, med Steinar Knapskog i spissen, gått sammen for å lage tidenes motorshow i Arenum. Overskuddet går rett i reisekassen til Polly og navigatør Vegar Robberstad.

— Det koster rundt 750.000 kroner å få fraktet bilen over og delta i løpet, sier Knapskog.

Silver State Classic er et gatebilløp som går på vanlige veier, og derfor er det ingen muligheter for at Blytt slår sin egen rekord på 407 kilometer i timen. Men hvis det går Pollys vei kommer han likevel hjem med en rekord eller to i lommen.

To rekorder

  • Det første målet er å slå rekorden for gjennomsnittshastighet i hele det 140 kilometer lange løpet, sier Blytt.

Den nåværende rekorden er på 334,39 kilometer i timen, og ble satt av Chuck Shafer og Gary Bockman for ti år siden. Hvis man hadde kjørt E16 østover med samme gjennomsnittsfart, ville strekningen Bergen-Voss vært unnagjort på under 18 minutter

— Den andre rekorden er høyeste målte hastighet i løpet. Den stående rekorden er på 365 km/t, sier Blytt, som tror det ville blitt vanskelig å komme med i løpet uten støtten fra Knapskog og resten av bilmiljøet.

— Det gjør det i hvert fall fryktelig mye lettere, sier han.

«Alle» stiller opp

Knapskog er imponert over dugnadsånden i bil— og motormiljøene på Vestlandet. Det kommer bilsamlere og motorentusiaster i fleng for å vise frem godbitene sine.

— Driftemiljøet stiller med de beste bilene de har. Amcar-miljøet kommer også med en hel del biler, og det kommer en del motorsykler. Og det blir Porsche Carrera S, Mercedes McLaren SLR, Ferrari 512 Daytona og tre AC Cobra-er. Mange av bilene har ikke vært vist frem tidligere, sier han.

Det eneste skåret i gleden er at en påmeldt Koenigsegg måtte trekke seg i siste liten, fordi den skal til Sverige på service.

Nå håper Knapskog at bilinteresserte vestlendinger stiller opp i samme grad, og fyller opp Arenum lørdag og søndag.

— Håpet er å få fire-fem tusen besøkende i løpet av helgen. Det blir en vårsprett for hele motormiljøet, med biler fra 1940-tallet til helt nye biler, så det skal være noe for enhver smak, sier han.

SELVBYGD: Pål Avid «Polly» Blytts 86-modell TransAm er en av verdens raskeste gatebiler, takket være innsatsen til Polly og navigatør Vegar Robberstad (til høyre). Foto: Jan Oklum