Mandag 14. mai klokken 13.32 på Kolbeinsvik på Austevoll ble den 40 år gamle yrkessjåføren stoppet av lensmannen selv, mistenkt for promillekjøring.

40-åringen som driver et transportselskap på Austevoll, var på vei med en minibuss for å hente elever i barneskolen da han ble stoppet av lensmann Per Nordstrand. Lensmannen hadde fått tips om mulig promillekjøring.

Mellom 1-1,5 i promille

— Det var vanskelig å avgjøre om han var påvirket, jeg var sterkt i tvil fordi han ikke fremsto som ruset. Vi besluttet å ta fra ham førerkortet og fikk tatt blodprøver av mannen, sier Nordstrand. Samme dag som 40-åringen ble tatt uttalte lensmannen at saken kunne slå begge veier.

Nylig ble resultatet kjent, og nå er det ikke lenger noe tvil om at Austevoll-politiet har en promillesak.

— Resultatene fra blodprøven viser at 40-åringen har en promille på mellom 1-1,5, sier Nordstrand, som ikke vil gå eksakt inn på hvor mye promille 40-åringen hadde innenfor denne skalaen.

Ifølge Helsedirektoratet reagerer kroppen med svekket konsentrasjonsevne ved en promille på 1. Begynnende tretthet, nedsatt balanse og bevegelsesevne er også symptomer på dette nivået. Ved en promille på 1,5 er bevegelsesevnen ytterligere nedsatt, og talen begynner å bli snøvlete.

— Saken er helt klart alvorlig. Her er det snakk om yrkessjåfører som har pliktmessig krav om avhold i forbindelse med jobb. Han var også på vei for å hente skolebarn, sier Nordstrand.

Nekter for fyll

40-åringen driver et transportselskap på Austevoll, som også har avtale med syketransport for Helse Bergen.

Selv nekter han fortsatt for at han hadde promille den dagen han ble stoppet av politiet.

— Dette kommer som en meget stor overraskelse på meg, sier han.

I perioden han har vært uten førerkort har han latt andre ansatte kjøre for seg.

Samferdselssjef Magne Westerheim i Hordaland fylkeskommune har ikke blitt informert av politiet om fyllekjøringen. Samferdselsavdelingen har ansvaret for skoletransport i grunnskolen.

— Jeg regner med vi hadde blitt orientert straks dersom han hadde hatt elever i bussen da han ble stoppet. Dette er nå en politisak. Om vi skal inn i bildet, så må politiet ta kontakt, sier Westerheim.