Det var torsdag i forrige uke at mannen stilte opp til teorieksamen for utvidet førerkort.

— Vi merket at det luktet mistenkelig av ham, og valgte å kontakte lensmannen, sier avdelingsingeniør Hogne Skjervheim ved Statens vegvesen til bt.no.

En times kjøretur

Mannen er bosatt i en av nabokommunene til Voss. Han hadde kjørt en times tid for å komme til eksamenslokalene, og bilen hans sto parkert utenfor.

— En kollega av meg reiste opp til Vegvesenet med alkometer. Mannen blåste rødt, sier politibetjent Ivar Hellene ved Voss lensmannskontor.

Ifølge lokalavisen Hordaland rakk mannen å gjøre seg ferdig med teoriprøven før han ble pågrepet.

På lensmannskontoret ble det tatt blodprøve av ham, og førerkortet hans for personbil ble beslaglagt. Etterpå fikk han ta bussen hjem.

Kan få godkjent prøven

Selv om han hadde promille da han tok prøven, er det ingenting i veien for at mannens besvarelse kan bli godkjent som bestått. Kandidatene har nemlig ikke noe pålegg om å holde seg edru mens de tar teoriprøven, så fremt de oppfører seg greit.

— Hadde dette vært en praktisk prøve, ville saken selvsagt ha stilt seg i et annet lys. Vi får ta dette som et innspill om at vi kanskje trenger et nytt regelverk, sier underdirektør Jan Isachsen i Vegdirektoratet.

Sjelden

Kandidatene til teoriprøver testes svært sjelden for promille.

— Det kan godt hende at mange av våre kandidater har hatt promille eller har vært ruset på andre ting, sier Isachsen.

Dersom mannen blir dømt for promillekjøring, vil det imidlertid spille liten rolle om han har avlagt en plettfri og godkjent teoriprøve. I så fall vil han uansett bli fradømt førerkortet, og må ta prøven på nytt.