Det var avslutning på flere ungdomsskoler i Arna og Åsane torsdag kveld, og festingen tok helt av for mange av de unge elevene.

— Det var høyt alkoholforbruk blant mange av ungdomsskoleelevene over hele distriktet, og en badeplass på Garnes ble svært stygt tilgriset av flasker og glasskår, sier førstebetjent Stig Slaatten ved Arna og Åsane politistasjon.

Politiet ble tilkalt til en badeplass på Garnes som på folkemunne kalles Tone natt til fredag. Der fant de flere hundre ungdommer som drakk og festet.

— Vi hadde ikke mulighet til å pågripe noen fordi de var så mange. Vi måtte rett og slett bare være til stede for å prøve å dempe festingen noe, sier Slaatten.

"Sent kjønnsmodne gutter"

Hovedproblemet er eldre gutter som deltar på ungdomsskoleelevenes fester, og som bringer med seg store mengder alkohol.

— Dette dreier seg om sent kjønnsmodne gutter i alderen 18 - 20 år, som burde hatt bedre ting å finne på enn å feste med ungdomsskoleelever. Det er disse unge mennene som skaper problemer, blant annet fordi de sørger for at det blir langt mer alkohol tilgjengelig for de yngre ungdommene. Disse guttene sluttet på ungdomsskolen for opptil fem år siden, men henger seg likevel med på ungdomsskolenes avslutningsfester, sier Slaatten.

På Garnes ungdomsskole var det vakthold på festen som var i regi av skolen, men en stor mengde ungdom snek seg unna vaktholdet og festet på badeplassen isteden.

— Bergen og Omegn Friluftsråd hadde en stri jobb med å rydde opp på plassen fredag morgen. Det var glasskår og flasker over alt, sier Slaatten.

— Både skolene og politiet ønsker at foreldrene tar seg en tur innom slike fester i løpet av kvelden og natten. Vi ønsker ikke å legge noen demper på en velfortjent markering av at ungdomsskolen er slutt, men det er synd når markeringen blir ødelagt av fyll og rus, sier Slaatten.

Vold og fyllekjøring

Tidlig fredag morgen kjørte en 17 år gammel gutt av veien på moped mellom Garnes ungdomsskole og Bjørnarhallen. 17-åringen er mistenkt for fyllekjøring, og var trolig en av festdeltagerne.

Klokken ti fredag formiddag måtte politiet ta hånd om en 19 år gammel gutt som var sterkt ruset. Han var ikke i stand til å ta vare på seg selv, og ble satt i politiarresten. Han er mistenkt for å ha kjørt bil i ruset tilstand, og var trolig også en av festdeltagerne.

Natt til fredag ble en 16 år gammel gutt slått ned med balltre inne på skoleområdet til Blokkhaugen skole. Gutten ble slått i hodet, og ble kjørt til Legevakten. En 18 år gammel gutt er mistenkt for å ha slått, men han stakk fra stedet før politiet kom.