Store steinblokker dundret ned utenfor Vanbergtunnelen i Stryn kommune litt før klokken ni mandag formiddag.

Fylkesvei 60 mellom Olden og Innvik i Stryn kommune har vært stengt siden raset kom.

Mandag kveld sier Roger Nedberge Hille, vaktoperatør ved Vegtrafikksentralen, at arbeidet med veien fortsatt pågår.

— Vi har gjort fortløpende vurderinger om når veien kan åpnes i hele dag. Arbeidet med å fjerne rasfarlige steiner avsluttes straks. Deretter vil veibanen bli reparert. Vi håper å åpne veien rundt midnatt, sier han til bt.no.

Store utfordringer

Nedberge Hille sier videre at steinblokken som raste ut i veien og steinene i fjellet er blitt fjernet, men at dette var en utfordrende jobb.

I 11-tiden mandag var vegvesenet usikre på når fylkesveien ville bli åpnet igjen.

— Det blir en vurdering utpå ettermiddagen. Vi vet ikke noe mer ennå, sa Jan Erikstad, trafikkoperatør i Statens vegvesen til bt.no.

Steinblokker i veien

— Hva skal til for at veien kan åpne igjen?

— Det er en del steinblokker som vi må få kontroll på. Vi må vite at de er stabile før vi kan åpne opp igjen. Det må renskes ned en del fra fjellet, og vi må sjekke at resterende fjell er trygt nok. Geologer er på plass på stedet, sa Erikstad.

Omkjøring med ferge

Eneste omkjøringsmulighet rundt raset var via Nordfjordeid og fergesambandet Anda-Lote på E 39. Mandag var det stor trafikk og lange køer på fergesambandet.

— Det er en flaskehals på fergestrekningen. Det er ikke ventetid foreløpig, men etter klokken 11 vil det bygge seg opp køer, og en må regne med venting, sa Erikstad.

Skytteltrafikk

Fergen gikk i skytteltrafikk for å ta unna den store mengden med biler.

– I går hadde vi 3000 biler med over fjorden og ekstremt mange store biler. Vi går med en gang fergen er full. Men i går hadde vi så stor trafikk at vi ikke klarte å holde ruten, sier skipper Helge Bjørneset på MF Lothe til NRK Sogn og Fjordane.