Politiet har frigitt navnet til mannen som er savnet etter å ha gått gjennom isen på Sandvinvatnet i Odda i går. 48 år gamle Inge Børslien etterlater seg kone og tre døtre.

Børslien er en markant person i Odda-samfunnet som aktiv Venstre-politiker. Han var fylkestingsrepresentant og kommunestyrerepresentant i Odda kommune. Han har også vært ordførerkandidat for Venstre i Odda, og var like ved å bli valgt.

Han kom for alvor inn i politikken da han tok initiativ til å stifte folkeaksjonen for Jondalstunnelen i 2002, som han har vært leder for. Børslien er født og oppvokst i Fana, men i 1998 kom han til Odda, hvor han startet egen fysioterapi-praksis.

Miniubåt

— Dykkersøket ble avsluttet rundt klokken 14.30 etter en times resultatløs leting. Det blir ikke foretatt noen nye søk før miniubåt er på plass på onsdag, sier lensmann i Odda Øyvind Rosseland.

Det er nå satt opp en mangde plakater om at det islagte vannet ikke er trygt å gå på.

Samling med kriseteam

Ordfører i Odda, Gard Folkvord, har tatt initiativ til en samling på Bokkotunet i Odda klokken 18 i kveld. Møtet er åpent for alle innbyggerne, og kommunens kriseteam vil være til stede.

— Alle som ønsker kan komme for å samtale kring denne situasjonen. Mange kan ha ting de lurer på når sånt som dette skjer i et lite samfunn der båndene er tette, sier Folkvord om bakgrunnen for møtet.

Ordføreren beskriver 48-åringen som en markant, engasjert og dyktig politiker. Han hadde et stort nettverk, både i politikken og i organisasjoner.

— Han er veldig glad i Odda, og har løftet frem Oddas interresser med kraft.

Dykkere starter søk

Dykkere fra Bergen brannvesen startet i ettermiddag det krevende arbeidet med å finne den antatt omkomne.

— Vi søker fra funnstedet og under isen så langt vi kan, sier lensmann i Odda, Øyvind Rosseland.

Vannet er mer enn 80 meter djupt, så man vil ikke søke langs bunnen.

— Hvis dykkerne ikke finner noe, så må vi vurdere andre hjelpemidler, for eksempel en miniubåt, sier operasjonsleder Ragnar Lyssand i Hordaland politidistrikt.

Tanker går til familien

  • Dette er en forferdelig ulykke, og det er fortsatt litt uvirkelig. Vi har ikke helt greid å ta det inn over oss, og tenker mye på familien hans og det de har opplevd det siste døgnet, sier fylkesleder i Hordaland Venstre, Mona Hellesnes, som ble orientert om at partikollegaen var savnet i går kveld.

Hun skryter av Børsliens innsats for partiet.

— Han har gjort en kjempejobb i Fylkestinget, hvor han særlig har ivret for Jondalstunnelen. Som lokalpolitiker i Odda har han også gjort en stor jobb for smelteverkstomten og UNESCO-satsing. Han har representert Hardanger på en veldig god måte i Fylkestinget for Venstre, sier Hellesnes.

Børslien beskrives som en sympatisk mann

— Han er en person som det er lett å like, engasjert og tydelig.

Naboer hørte rop

Det var klokken 16.35 i går at politiet i Odda fikk melding fra noen i lokalbefolkningen som hadde hørt rop fra isen.

— Det ble umiddelbart satt i gang søk fra politi og brannvesen. Men letemannskapene kunne verken se eller høre noe, sier Odda-lensmann Øyvind Rosseland.

Først over to timer senere ble det funnet skøytespor på isen som endte i et åpent råk i sørenden av Sandvinvatnet.

Fant gjenstander

Ut fra en parkert bil i området, kunne politiet ta kontakt med den savnedes familie.

— Vi har funnet gjenstander fra isen som ble identifisert av familien til å tilhøre vedkommende som er savnet.

Det ble raskt mørkt, noe som gjorde redningsarbeidet vanskelig, og sent i går kveld måtte redningsmannskapene trekke seg tilbake.

— Det er mye som tyder på at en person har gått gjennom isen. Vi har undersøkt stedet, men redningsmannskapene er i ferd med å trekke seg tilbake, sa operasjonsleder Preben Wallestad til bt.no klokken 21.30.

Politiet var lørdag kveld i ferd med å varsle pårørende.

Søndag morgen uttalte politiet at det ikke lenger dreide seg om en redningsaksjon, men et søk etter en antatt omkommet person.

Gikk alene på utrygg is

Politiet tror mannen gikk alene på skøyter på vannet.

— Vi har konstatert ett skøytespor på stedet og det er ingen andre savnetmeldinger, så vår teori er at vedkommende har vært alene.

Isen i området er utrygg, og derfor er det bare brannvesenet som kan ta seg utpå isen med spesialutstyr. De er utrustet med isbrett med tau og vanntette drakter.

— Vi kan ikke slippe andre ut på isen fordi den ikke er god nok, sier lensmannen.

Sandvinvatnet er over fire kilometer langt og en kilometer bredt.

— Det er et enormt stort område, og det er ulike isforhold på ulike steder. Noen områder er trygge, men den sørlige enden av vannet er ikke tilrådelig å bruke til skøyteis, advarer Rosseland.

Arvid Aga
Arvid Aga