KARI PEDERSEN

— Selv om fylkeskommunen ligger for døden, kan ikke Bergen fritt gå inn og forsyne seg i boet. Da våkner jeg, sa Torill Selsvold Nyborg da Kommunenes Sentralforbund og Hordaland fylkeskommune i går inviterte til høring om fremtidige regioner.

Selv om smilet lå på lur, var advarselen alvorlig nok. I debatten om Vestlandet trenger et nytt folkevalgt regionalt nivå, er Bergen i ferd med å skille lag med sitt omland.

Bergen mot resten

I går var det bare Henning Warloe, finansbyråd i Bergen og nestleder i Hordaland Høyre, som åpent var skeptisk til å erstatte fylkeskommunen med et nytt regionalt nivå.

— Dette er blitt en nesten religiøs prosess, der et folkevalgt Vestlandsråd presenteres som svaret på alle våre problemer, sa Warloe.

Så la han til at kritikken om å hoppe på konklusjonen før debatten er unnagjort, også retter seg mot Høyre-leder og regionsmotstander Erna Solberg.

I likhet med sin partileder er Warloe imidlertid tvilende til om det er riktig å gi regionen ansvar for kollektivtrafikk, videregående skoler, næringsutvikling, idrett- og kultur. - Dette er oppgaver Bergen allerede har eller ønsker ansvaret for, sa finansbyråden.

Da kom advarselen fra fylkesordføreren om å avstå fra likplyndring.

Bortsett fra skepsisen til Høyres finansbyråd i Bergen, var regionmotstanden fraværende på Grand Hotell Terminus i går. Selv Høyre-ordfører Håkon Matre i Masfjorden snakket varmt om å erstatte 19 fylkeskommuner med syv regioner og avslutte prosessen innen 2007.

Delt byråd

Internt i byrådet er meningene delte om regioner, det la ikke Henning Warloe skjul på. Senest i helgen vedtok byrådspartiet Bergen Venstre en uttalelse til støtte for en sterk vestlandsregion.

Bergen Venstre mener det er uheldig for både Bergen og Vestlandet at byen ikke deltar i regiondebatten. - Vi krever at Bergen engasjerer seg, heter det i uttalelsen fra Venstre.

Pål W. Lorentzen, styreformann i Sparebanken Vest, formanet forsamlingen til å heve seg over debatten om to eller tre forvaltningsnivåer.

— Poenget er at slike diskusjoner har en tendens til å legge død de tiltak som må komme uansett, sa Lorentzen og utdypet overfor BT.

Alle er enige om hva som skal til for å sikre næringsutviklingen i regionen. Uenigheten rundt regionaliseringen må ikke hindre oss i å handle nå. Bergen og Stavanger, som de to store, må snarest søke sammen. I noen saker kan de to byene støtte hverandre og gjøre felles sak, i andre må vi erkjenne at vi er konkurrenter.

BT-redaktør Einar Hålien var bedt om å svare på om vestlendingene vil ta ansvar for sin egen utvikling. - Hva er alternativet? lød Håliens svar. Redaktøren ga forsamlingen et råd til bruk underveis i prosessen:

— Hev blikket, vær obs på motkreftene som vil ha oss inn i et hjørne for å krangle. Det vil bli oppturer og nedturer. Da er det viktig å holde blikket langt fremme, sa Hålien.