RANDI KVINGE

— Kiloene kom gradvis snikende. Jeg visste smertelig godt om problemet. Før eller senere måtte jeg begynne å slanke meg, sier Thomas.

Til daglig jobber han på Varden skole og er leder for skolefritidsordningen.

— I går bar jeg to seksåringer på ryggen. Til sammen veide de 40 kilo. Da gikk det opp for meg hvor tung jeg var, sier han.

Guttegruppe - Det var konen min, Hege, som meldte meg på Grethe Roede-kurset for gutter i fjor vår. Jeg trodde dette var noe tull, men fikk raskt en annen oppfatning. Hver uke gikk jeg ned 1,4 kilo. Syv måneder senere viste badevekten 91 kilo, sier Thomas.

Han synes det var positivt å delta i en slankegruppe med bare gutter.

— Vi fungerer annerledes enn jenter, og oppmuntrer hverandre på en kameratslig måte, sier han.

Thomas legger vekt på sosiale relasjoner under slankeprosessen.

— Slankingen har vært en positiv opplevelse for meg. Det begynte med at jeg la om kostholdet. Nå har jeg mer overskudd og trener squash på fritiden, sier han. Forfengelige jenter Leder for Grethe Roede-kursene på Vestlandet, Anlaug Totland, sier guttegruppene har vært stor suksess.

— Slanking har tidligere vært en jentegreie. Slik er det ikke lenger. Gutter begynner gjerne å slanke seg av helsemessige årsaker. Jenter er mer forfengelige, sier Totland.

Hun tror gutter har lettere for å slanke seg når det ikke er jenter med på kursene.

— Gutter tar med seg humor inn i gruppen, og gjør slankingen til noe positivt, sier Totland.

Hun mener det viktigste i en slankeprosess er å legge om kostholdet, ikke bare i en kort periode, men permanent.

Ny hverdag Thomas Grundt synes det er de små endringene i hverdagen som er det beste etter slankingen.

— Forholdet til meg selv som person har alltid vært bra, men ikke til kroppen min. Det verste var å finne klær som passet. Jeg måtte spørre etter dobbel og trippel large-størrelser. Det fantes selvsagt ikke, sier han.

Thomas understreker at det ikke er like lett for alle å gå ned i vekt.

— For meg gikk slankingen raskt unna, men dette er svært individuelt, sier han.

Komplisert forhold til kroppen Reaksjonene på slankingen kom en stund etter kuren var avsluttet.

— Plutselig oppdaget jeg at kroppen min var annerledes. Det var en positiv, men komplisert prosess. Nå kan jeg for eksempel se ribbena mine, for første gang på 20 år. Når jeg ser meg i speilet om morgenen, får jeg ofte sjokk. Der står det nemlig en fremmed mann og kikker på meg, sier han.

Både kassadamer, familie, unger og kollegaer kommenterer forandringen.

— Folk spør meg om jeg har en bror som jobber på skolefritidsordningen. Det er hyggelig med oppmerksomhet, men jeg merker tydelig at folk har bestemte oppfatninger om mennesker ut fra hva de ser, sier Thomas. Les også: Nytt program for overvektige

NÅ: Slik ser Thomas Grundt ut i dag. Han slanket seg 40 kilo på syv måneder og er godt fornøyd med sin nye vekt. (Foto: Rune Sævig)