• Ikke gjør dette igjen, advarer fylkesmannen

I sommer avslørte BT at Bergen kommune hadde fått gratis alkohol og en andel av inntektene fra Hansas ølsalg under Tall Ships Races.

Som motytelse hadde kommunen innført spesielle krav til fem utesteder, slik at Hansa fikk monopol på salg av drikkevarer utendørs.

Les også: Jo mer festivalgjestene drakk, desto mer tjente Bergen kommune.

— Uheldig og uryddig

Nå har fylkesmannen avsluttet sin granskning av saken. Den ble startet etter krav fra Senterpartiet. I et brev til Bergen kommune advarer fylkesmannen kommunen fra å gjøre noe lignende i fremtiden.

— Kommunen har hatt en uheldig og uryddig praksis som de ikke bør gjenta, sier assisterende fylkesmann Rune Fjeld.

Fylkesmannen peker på uheldig rolleblanding, der kommunen var både arrangør for festivalen, grunneier og reguleringsmyndighet.

Praksisen var i strid med god forvaltningsskikk og juridisk tvilsom, skriver fylkesmannen i brevet.

Usikker på lovbrudd

Tidligere har også helseminister Bent Høie kritisert byrådets Hansa-avtale.

Fylkesmannen skriver videre at de er usikre på om kommunen handlet i strid med alkoholloven. Likevel går fylkesmannen langt i å frikjenne Hansa-monopolet.

— Avtalen mellom kommunen og utestedene tolkes som at man er nødt til å selge Hansa-produkter for å få skjenkebevilling. Det er neppe ulovlig, men likevel problematisk. De befinner seg i en juridisk gråsone, sier Fjeld.

- Svak vurdering fra kommuneadvokaten

Fjeld er også kritisk til kommuneadvokatens vurdering av avtalen.

— Kommuneadvokaten har ikke gått nøye nok inn på kommunens sammenblanding av roller i sin vurdering. Det har blitt lagt vekt på at arrangementet går over kort tid, og at kommunen ikke direkte bryter loven. Vi mener imidlertid at dette må problematiseres og drøftes, sier han.

Overrasket byråd

Da BT tok kontakt, hadde ikke byråd Helge Stormoen sett brevet fra fylkesmannen.

— Skjenkepolitikk er noe jeg som byråd nylig har overtatt. Tidligere byrådsleder har omtalt de tingene som er påpekt i brevet, sier Stormoen.

Han lover at kommunen vil opptre ryddig fremover.

— Hvis vi har brutt alkoholloven, skal vi lære av det og sørge for at reglene følges ved fremtidige arrangementer.