— Vi har en faglig uenighet om hvordan regnskapsreglene skal tolkes, sier finansbyråd Henning Warloe (H).

Krangelen mellom fylkesmannen og byrådet har pågått en stund. Fylkesmannen nekter fortsatt å godkjenne en avsetning på 120 millioner kroner på Bergen bys regnskap for 2003. I stedet vil han at denne utgiften skal spres over flere år fremover.

Ikke triksing

Det vil ikke Henning Warloe:

— Vi tar det som et forsiktighetsprinsipp at vi setter av kjente kostnader. Det har vi gjort med utbetalingene til barnehjemsofrene, og ingen har protestert på det, påpeker Warloe.

Byrådet er blitt beskyldt for regnskapstriksing, nemlig at ved å føre disse pengene i 2003, så slipper dagens byråd noe ansvar for denne kostnaden. De 120 millionene vil da stå på «CV'en» til forrige byråd under Aps Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Bystyret har vedtatt dette, men Strøm-Erichsen har klaget. Og får altså støtte fra fylkesmannen.

— Får han medhold, så må vi føre 15 millioner kroner i åtte år fremover, sier Warloe.

Hjelp fra Erna

Saken er nå sendt over til Kommunal- og regionaldepartementet med spørsmål om hvordan reglene for regnskapsføring skal tolkes. Det er kommunens regnskapssjef Hege Huus som har tolket reglene, og Warloe påpeker at han har ingen instruksjonsmyndighet overfor henne. Det er derfor ikke en politisk sak, mener han.

Frps gruppeleder Liv Røssland har utålmodig etterlyst regnskapet. Nå er hun fornøyd med at departementet kommer med en avklaring.

— Det er helt korrekt å få en vurdering fra departementet, slik at vi vet hvordan vi skal forholde oss til dette, sier Røssland.

Det er høyst uklart når Bergen kommunes regnskap for 2004 faktisk kan legges frem. Omstendighetene rundt 2003 må først være avklart.

BT fikk ikke tak i fylkesmann Svein Alsaker i går kveld.