Helsetilsynet i Hordaland oppretter tilsynssak etter drapet som skjedde på Askøy fredag 17. september. En 61 år gammel kvinne ble knivdrept av sin egen sønn (36).

Ifølge mannens søster har han vært psykisk syk siden han var tenåring. Han skal blant annet ha fått diagnosen schizofreni, og skal ha hatt flere psykotiske episoder. 36-åringen har vært dagpasient på Sandviken sykehus siden 2006.

Sjekker om han fikk hjelp

— Vi har besluttet å starte opp en tilssynsak for å undersøke om denne mannen har fått den helsehjelpen han har krav på. Vi holder på å finpusse brevene nå, slik at de blir sendt ut fra oss i morgen, sier fylkeslege Helga Arianson til bt.no.

Fylkeslegen sender i morgen ut brev til helsetjenester som har vært involvert i behandlingen av mannen de siste årene.

— Vi vil be om å få journal og uttalelse fra helsetjenesten i Askøy kommune og fra Øyane distriktspsykiatriske senter. I utgangspunktet vil vi se på de siste par årene.

- Hva er bakgrunnen for tilsynssaken?

— Det en veldig alvorlig hendelse og det har kommet utsagt og påstander fra de nærmeste om at mannen ikke har fått den hjelper de mener han trengte. Det er grunnlaget for at vi vil kartlegge og undersøke.

Hun sier det er vanskelig å si hvor lang tid saken vil ta, men regner med at tilsynet er ferdig i midten av desember.

— Vi må være sikre på at vi får inn tilstrekkelig informasjon til å gjøre en riktig vurdering, sier Arianson.

- Burde fått mer hjelp

36-åringen er nå innlagt på Sandviken sykehus. Mandag ble han varetektsfengslet i seks uker. Han har innrømmet at han stakk moren med en kjøkkenkniv, men har ikke kommet med noen forklaring på hvorfor.

Mannens forsvarer, Steinar Yndestad, har tidligere uttalet at 36-åringen ikke har fått nok hjelp for sine psykiske problemer.

— Ut fra det jeg vet så langt, er det mye som kan tyde på at dette er en person som ikke har fått den hjelpen han har hatt krav på. Jeg begrunner det blant annet ut fra de samtalene jeg har hatt med min klient, sa Yndestad til bt.no søndag.

Det er oppnevnt to psykiatere som skal gjøre observasjoner av den drapssiktede.