Fylkeslege Helga Arianson sier til BT at granskningen har to formål: å skaffe informasjon til politiet i forbindelse med politianmeldelsen som foreldrene har innlevert etter dødsfallet, og å vurdere om det er grunnlag for å opprette tilsynssak mot noen av dem som var involvert i behandlingen av 17-åringen.

Vet en del

— Vi har samlet inn en god del informasjon allerede, men mye gjenstår fortsatt, så vi kan ikke si hvor lang tid dette vil ta, sier Arianson.

Politiet er avhengig av å få opplysninger fra Fylkeslegen for å komme videre med sin etterforskning.

29. august i år fortalte BT historien om den 17 år gamle jenten, som ble sendt fra lege til lege uten at de skjønte alvoret.

Maritas mor, Ingeleiv Kolås, sto frem i avisen fordi hun vil til bunns i omstendighetene omkring dødsfallet. Nå starter Helsetilsynet altså granskningen hun ba om.

Tilsynet må finne svar på hvordan det kunne ha seg at en lang rekke leger undersøkte datteren etter skiskaden hun pådrog seg, uten å oppdage at hun gikk rundt med en smertefull og livstruende blodpropp.

Moren mener datterens liv kunne ha vært reddet om legene hadde gjort jobben sin.

Desperat kamp

17. mai i år feiret Marita sin siste nasjonaldag sammen med familien. Onsdag 24. mai gledet hun seg til langhelg, og om kvelden gikk hun på tur sammen med en venninne. Kl. 22.00 startet en kamp på liv og død. Marita besvimte, og fikk gitt beskjed via mobiltelefon. Ambulanse var på plass i løpet av minutter. Der besvimte hun igjen, og våknet aldri mer. Moren vil blant annet ha svar på hvorfor legen, som først kom til stedet, ikke ble med i sykebilen.