Butikksjef Ivar Arnt Rivelsrud ved delikatesseforretningen Rivelsrud på Kjøttbasaren, forteller at det går mye fugl før nyttårsaften. Pinnekjøttet er ikke hellig lenger, selv om også denne varen er svært etterspurt.

— Det går mye i pinnekjøtt, rypebryst, kalkun og reinsdyrkjøtt, sier Rivelsrud.

På den andre siden av eksklusivitetsskalaen handles det også flittig. Langt fra alle spiser fasan til 300 kroner kiloen på nyttårsaften. Salget av Pizza Grandiosa økte med nesten 40 prosent i desember, ifølge informasjonssjef Robert Rønning i Stabburet.

— Vi selger omkring tre millioner enheter frossenpizza i desember på landsbasis. Cirka halvparten av dette er Grandiosa. Salget av denne pizzaen øker spesielt mye i desember, sier Rønning om den sunnmørsproduserte maten som holder på å fortrenge pinnekjøtt og ribbe som norsk nasjonalkost.

Akevitt er vinneren

Tradisjonelt forbinder vi nyttårsaften med champagne. Først i går og i dag forventer Vinmonopolet det store salget av musserende drikke. Men ifølge butikksjef Arne Tveit ved Vinmonopolets avdeling i Strandgaten er det en annen drikk som er julens og nyttårshelgens store vinner.

— Bergensakevitten gjør det veldig bra, sier han om drikken som er produsert etter en oppskrift fra hansatiden.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at importen av akevitt har økt med 68 prosent i år. Det er importert 215.333 liter akevitt til Norge i løpet av året.

Sigaren er i ferd med å miste noe av sin status som symbol på feiring. Ifølge statistikken er importen redusert ganske kraftig i takt med at det er mindre trendy å røyke. Importen av sigarer har sunket med 13 prosent i år sammenliknet med i fjor.

Mindre sigar og fyrverkeri

Da BT var innom Sørensen tobakk i Galleriet i går, lå de fineste havannasigarer og ventet på å bli kjøpt. Daglig leder Trond Wisnes Nilsen har ikke merket noe til synkende interesse for de lange brune som sies å være rullet på innsiden av jomfrulår på Cuba. Han viser frem en kasse eksemplarer til den nette sum av 280 kroner per stykke.

— Salget er omtrent som i fjor. I desember doblet vi salget, sier han. At det tross nedgangen er importert 29.025 kilo sigarer i løpet av året, forteller at mange kommer til å tenne seg en nyttårssigar i år også.

Ikke bare er det fyrverkeriforbud innenfor bompengeringen i Bergen. Importen av fyrverkeri har sunket med 18 prosent fra rekordåret i fjor. Det blir spennende å se om det legger en demper på feiringen mellom de syv fjell. 1,5 millioner kilo med fyrverkeri kommer uansett til å føre til begeistring i kongeriket.

Mens julaften er familiens høytid, er det gjerne tid for venner nyttårsaften. Det er en trend at stadig flere leier lokaler og inviterer venner og venners venner til fest. Vi får opplyst at lokaler som Galleri Nygaten og Krutthuset på Nordnes er oppbestilt til slike arrangementer. Det samme gjelder mange av byens utesteder.

Ski og sol

Drar du bort, er det gjerne med vennegjengen på fjellet, på storbyferie eller til Syden.

Hemsedal er stedet for partysøkende ungdommer som liker å stå på ski. Daglig leder i Hemsedal booking, Stein Helge Helland, anslår at nærmere 10.000 kommer til å feire nyttår på vintersportsstedet 3,5 timers kjøring fra Bergen.

— Jeg vil anslå at 15-20 prosent er vestlendinger. Det har helt klart vært en stor økning i antallet vestlendinger her etter at Lærdalstunnelen åpnet. Økningen har vært jevn hvert år, sier Helland.

De største reiseoperatørene har skysset 35.000 nordmenn til Syden og Alpene i jule- og nyttårshelgen.

— Det er to store trender innen reiseliv, det er storbyferie og sydenferie med helse, velvære og spa. Vi opplever at stadig flere vil ha en uke i Syden med massasje, ansiktsbehandling og liknende. Mange vil gjøre noe mer enn å ligge på stranden, de vil være aktive, fastslår informasjonssjef i Star Tour, Lene Petersson.

SMAKER FUGL AV ÅRETS NYTTÅRSFEST: Butikksjef Ivar Arnt Rivelsrud ved delikatesseforretningen Rivelsrud forteller at han selger mye fugl til nyttårsmiddagen. På den andre siden av eksklusivitetsskalaen, gjør Pizza Grandiosa det skarpt. Med frossenpizza får du deg nyttårsmiddag til 19,95 kroner.<br/>Foto: ARNE NILSEN