KEN ROSSLAND

JON TUFTO

PÅL ANDREAS MÆLAND

ROY HILMAR SVENDSEN

34-åringen fra Balestrand gikk på ski da han ble funnet av et redningshelikopter klokken 13.10. Han var tilsynelatende i god form, trass i at han har tilbrakt tre døgn på det værharde fjellet — i dongeribukse og uten verken lue eller votter.

Snøhuler

— Han gravde seg snøhuler da været var som verst, og tilbrakte nettene der, sier lensmann Kåre Rykke til bt.no.

Mannen hadde ikke spade med seg, og måtte bruke hendene og skiene til å grave.

Han er nå fraktet med helikopter til Voss sjukehus. Mannen er ifølge sykehuset lettere skadd, og har forfrosningsskader på fingre og tær. Han ligger på sykehusets intensivavdeling.

Mannen ble funnet ved Kvanndalsleitet nord for Gullbrå.

Jubel

Mannen som har vært savnet, arbeider til daglig som driftsleder ved Sygna vidaregåande skule i Balestrand. Han er godt likt blant de 200 elevene, og ble senest for to uker siden utnevnt til æresruss 2004.

Da det var klart at han var funnet i god behold, gikk flagget til topps på skolen.

Mannen arbeider også i Balestrand sokneråd. I Tjugum kirke var det takkefest torsdag ettermiddag.

— Det er helt utrolig. Nesten som et påskeunder - fra nederlag til glede, sier sokneprest Audun Systad.

— Han er en fantastisk fyr som alle liker. Vi er så glade alle sammen, sier han til bt.no.

Stor leteaksjon

Store mannskaper har lett etter den savnede skiløperen på Vikafjellet. Minst 43 personer deltok i søket torsdag.

To helikoptre ble satt inn i letingen torsdag formiddag, etter at været ble vurdert som holdbart flyvær. Et Sea King-helikopter fra Hovedredningssentralen Sør-Norge på Sola og et helikopter fra Airlift-basen i Kinsarvik er nå i området.

I aksjonen deltok syv hunder og 18 snøskutere. Letemannskapene søkte gjennom de fleste av turløypene og hyttene i området.

Vind og svært dårlig sikt gjorde letingen vanskelig frem til været lettet torsdag.

Tekstmeldinger

Mannen ble meldt savnet etter at han gikk ut på en dagstur mandag. Han sendte to tekstmeldinger mandag kveld, siden har ingen hørt fra ham. Dette er innholdet i tekstmeldingene, ifølge Sogn Avis:

"Kan du ringe heim til foreldra mine og seia at eg er oppå Vikafjellet og har det bra. Klarer nok ikkje å koma ner igjen i kveld. Treng ikkje leiteaksjon." (12. april klokken 20.41)

"Eg har lagt meg tilro oppå fjellet. Håpar det er sikt til å koma seg ned i morgon. Kan du ringje heim å gje meg ei melding etterpå." (12. april klokken 23.13)

— Det er en rutinert fjellvandrer vi snakker om, men problemet er at han ikke er kledd for å tilbringe natten ute, opplyste operasjonsleder Svein Bruarøy ved Hordaland politidistrikt til bt.no tirsdag.

Vitner kan ha sett mannen

To vitner kan ha sett mannen ved 17.30-tiden 2. påskedag.

— Mannen som de så, gikk i dongeribukse og hadde verken lue eller votter. Han var på vei vestover i Grønndalen, sier politiførstebetjent Edvin Kaldestad ved Voss lensmannskontor.

Beskrivelsen passer til skiløperen.

Letemannskapene konsentrerte seg onsdag om området vest for hovedveien, ved Finnbunuten. Alle hytter i området skal sjekkes.

Letingen var tirsdag konsentrert til området Kaldavatnet, Grungavatnet, Vetleeggi og Storebotseggi.

Navigerte etter satelitt

Scooterpatruljene hadde store problemer med sikten i snødrevet. De brukte satelittnavigering, GPS, og fulgte tidligere brukte ruter på fjellet.

I letingen deltok politifolk fra Voss, Ulvik og Bergen, i tillegg til folk fra Røde Kors i Voss og Vossestrand. Også mannskaper fra Sivilforsvaret og Norske redningshunder stilte opp.

Skiløperens bil ble tidlig funnet på en parkeringsplass nord i Voss kommune, ved Holo, like ved foten av Vikafjellet. Det var uklart hvilken retning mannen har gått, men politiet fikk informasjon om hvilke ruter han hadde fulgt på tidligere turer.

Tomt batteri?

Politiet valgte å sette i gang leteaksjonen da de ikke fikk kontakt med mannen tirsdag morgen.

Det var mannens familie som tok kontakt med politiet.

<b>SISTE MELDING:</b> Denne bildemontasjen viser den siste tekstmeldingen fra skiløperen. (Bildet er manipulert.)
Jon Tufto
<b>SØK:</b> Søkene etter 34-åringen har pågått siden tirsdag.<br/>FOTO: ARNE HOFSETH