Allerede før dørene skulle åpne på helsestasjonen på Skogsvåg i Sund kommune, sto det kø utenfor.

— Det er historisk. Det har aldri vært så mange biler på parkeringsplassen her før, det er helt fullt, sier kommunelege I, Svein Halvorsen.

Kamp om vaksinedosene Han hadde ventet stor pågang og var klar med loddbøkene, så folk kunne få kønummer. Fem hundre doser svineinfluensavaksine skulle fordeles. Etter kort tid skjønte de ansatte at de måtte få folk inn i varmen, og fikk åpnet kommunestyresalen og kantinen. De fremmøtte fikk både pepperkaker og vann. Noen steder var det satt frem kaffekanner også.

— Det er kaos, sier Halvorsen med et lite smil mens han slipper en gruppe eldre inn på kontoret sitt.

— Men det er ikke til å unngå når det kommer så mange, tilføyer han.

Sammen med to kolleger sjekket han sykdomshistorier, lyttet på noen, blandet vaksiner og stakk for harde livet. Etter noen timer fikk de forsterkninger i form av to nye vaksinatører.

- Burde prioritert barn og eldre - Det er kaos, sier en lett amper Gerd Bakke. Hun dro hjemmefra klokken åtte i morges og var fortsatt i køen da vi kom innom et par timer senere.

— Jeg håper at jeg får vaksinen og ikke må reise hjem igjen uten, sier Bakke.

Også Janne Grønnerud (37) var tidlig ute. Hun synes det er verst at eldre og små barn må vente i mange timer.

— For meg er det greit, jeg kan vente, sier hun.

Kvir seg

Folk sitter i gangene, i trappene og i ulike rom i annen etasje. Vi treffer en gjeng muntre damer som sitter på gangen. De diskuterer opplegget og sier at det burde ha vært en egen køordning og vaksinatør for barna.

12 år gamle Birgitte Skjoldal er nok enig, hun har sittet på vent siden åpningstid. Hun kvir seg for sprøytestikket og er ganske lei av å vente nå. Moren er glad for at den astmasyke datteren skal få vaksinen.

— Jeg synes det er betryggende, sier mamma Lily Skjoldal (34).

— Men jeg er glad vi fikk komme innendørs, ellers måtte vi bare ha reist hjem igjen.

Endelig sprøyteklar Få av dem bt.no snakket med i dag hadde tatt på seg vinterhabitten, for ingen av dem hadde sett for seg så mange folk i kø utenfor døren. Men alle er fornøyde med at de ble sluppet inn tidlig.

— I tillegg sto folk og røykte i køen utenfor, sier Birgitte Berge (56).

— Det er mange som er her fordi de har astma eller andre lungesykdommer og da blir det helt meningsløst. Men de har sikkert bare ikke tenkt seg om.

Vi blir med Charles Ryland (62) inn til dr. Halvorsen. Ryland har flere sykdommer som alle er definert av helsemyndighetene som høyrisiko. Dr. Halvorsen forteller at mange av pasientene har like sammensatt sykdomsbilde. Ryland leverer fra seg ferdig utfylt registreringsskjema og bretter opp skjorteermet. Så stikker dr. Halvorsen. På ett sekund er det over.

VAKSINERT: Charles Ryland (62) har akkurat fått sin sprøyte av kommunelege I i Sund kommune, dr Svein Halvorsen. Foto: Elin Elvsås
I KØ: Tone Hatlelid (36) (fra v.), Lily Skjoldal (34), Birgitte Skjoldal (12), Birgitte Berge (56), og Aase Larsen (61). Foto: Elin Elvsås
OPPGITT: Gerd Bakke er oppgitt over det hun mener er et dårlig organisert kaos. Foto: Elin Elvsås