— Gran og furu er yngleplass for allergener som muggsopp og gammel pollen. Importerte juletrær er ofte sprøytet med kjemikalier, sier informasjonskonsulent Rose Lyngra i Norges Astma -og allergiforbund (NAAF).

Juletiden kan være et mareritt for de av oss som har problemer med allergi. Juletrær, julestjerner, nøtter og citrusfrukter fører til kløe, svie og rennende neser i de tusen hjem.

— Vi får mange henvendelser på denne tiden. Noen lurer på hvilken type juletre og juleblomster de skal kjøpe. Andre har spørsmål om alternativ julemat, sier Lyngra.

Det beste rådet for å unngå allergiske reaksjoner på gran og furu, er å spyle treet godt før det tas inn i stuen.

— Gi greinene en omgang med hageslangen, og la det renne godt av. Aller best er det hvis treet kan stå noen dager å tørke på sted der det ikke er allergikere, sier hun.

For dem som reagerer kraftig på juletrær kan det være et alternativ å kjøpe et kunstig plasttre. Men også dette kan tirre allergien hvis det har stått lenge på loftet eller i kjelleren.

— Mange reagerer på støv. Derfor er det lurt å spyle av plasttreet også, sier Lyngra.

Her er flere tips mot juleallergi

Hun anbefaler allergikere å gi beskjed om plagene sine dersom de skal i julebesøk.

— Hvis man sier i fra om hvordan man har det kan verten fjerne sviblene og julestjernene. Det går også an å tilby å ta med egne kaker slik at man slipper å få i seg for eksempel nøtter, sier informasjonsrådgiveren.