— Det er helt fullt alle steder, sier direktør Per Sigurd Våge i Kriminalomsorgen region vest.

Raneren måtte feire 20-årsdagen i en celle i kjelleren på politihuset. Da han torsdag ble varetektsfengslet av Bergen tingrett, var det ifølge aktor bare én ledig plass til den unge lovbryteren: Et fengsel i Vadsø.

Kriminalomsorgen takket nei til å frakte bergenseren 150 mil nordøst.

- Vi sliter hver dag

I går var 20-åringens fjerde dag i kjelleren på politistasjonen i Bergen sentrum.

20-åringen er ikke den som har ventet lengst på å få komme seg fra politistasjonen til et fengsel. I går hadde en annen varetektsfengslet ventet i seks dager på fengselsplass.

 • Det er bekymringsfullt. Forholdene der er ikke tilrettelagt for varetekt, sier forsvarer Egil Jordan.

Det er både politiet og fengselsvesenet enige i. Men hva skal man gjøre når hver eneste celle i lukkede fengsler i Norge er opptatt?

 • Vi sliter hver dag for å finne nye ledige plasser. Varetekt er prioritert. Derfor løslater vi folk fra lukkede fengsler og over på åpne. Og så må vi vurdere inntaket av domsfanger, sier regiondirektør Våge.

Det betyr at fanger som egentlig skulle ha vært bak høye fengselsmurer får sone på åpne anstalter, og at personer som har blitt dømt til fengsel må vente på å få sone straffen.

- Veldig stor fare for soningskø

I 2006 var det om lag 2500 som ventet på å få sone dommen sin i Norge. På slutten av sommeren i fjor var soningskøen nesten borte.

Forrige uke var det bare 16 som ventet på å få sone i region vest. Men Våge frykter det vil bli flere.

 • Faren for at en ny soningskø nå vil bygge seg opp, er veldig stor, sier han.
 • Hvorfor er det slik?
 • Den enkle versjonen er at det er en økende mengde varetektsfanger, som har vokst i antall gjennom høsten og hele vinteren. Da blir det plass til færre domsfanger. Fullt er fullt, sier Våge.

Mens beleggsprosenten ifølge Våge ideelt sett burde vært rett over 90, frykter han at fengslene må belage seg på at den vil være tett opp mot 100 prosent. Det får konsekvenser.

 • Fokuset går fra arbeid med kvalitet, til flytting og bytting av folk. Han som betaler prisen for dette er gutten som må akuttløslates med en plastpose i hånden, i stedet for med en gjennomarbeidet løslatelsesplan, sier Våge.

- Stappa fullt

Regiondirektør Asbjørn Roald i Kriminalomsorgen nord og regiondirektør Ellinor Houm i region øst bekrefter at kapasiteten er sprengt, og at det er varetektsfangene som er årsaken.

 • Det er det som har gjort at det har vært stappa fullt, sier Houm.

Det var region øst som først merket problemet i fjor høst, og løste det lenge med å sende folk til andre regioner.

 • Det er tungvint, kostbart og lite ønskelig for den enkelte som det går ut over, sier Houm.

Hun har sendt mange opp til region nord. Men nå er det fullt også der.

 • Det er ikke ledige lukkede plasser hos oss, sier Roald.

Alle regiondirektørene viser til politiets innsats mot utenlandske kriminelle gjenger som en viktig grunn til at køene øker.

 • Det har ført til at det ofte er behov for flere varetektsplasser samtidig. Politiet er blitt tilført en god del ressurser, så vi må nok regne med at dette vil være en vedvarende situasjon, sier Roald.

Mens han i likhet med kollegaen på Vestlandet frykter ny soningskø, tror Houm hun kan bidra til å løse problemet.

  1. mars åpner vi 56 varetektsplasser i Halden fengsel. Så utvider vi suksessivt. Fengselet skal totalt ta 251 innsatte. Det vil hjelpe godt på, sier Houm.