• Det var en stor lidenskap, mopeden. Han bodde nærmest i garasjen. Det var enten skruing eller kjøring, sier sokneprest Peter R. Johansen om 17-årige Jøran Bjånes som døde etter en mopedulykke onsdag i forrige uke.

— Vi er samlet her for å ta farvel med Jøran Bjånes og følge ham til hans siste hvilested, sier sokneprest Peter R. Johansen i Tveit kirke fredag formiddag.

En hvit kiste er omkranset av familie, venner og blomster. Kirken er fullsatt.

- Han elsket å kjøre moped

Jøran Bjånes (17) var en aktiv og sprudlende person som hadde behov for å gjøre noe kreativt etter skolen.

For å få utløp for kreativiteten mekket han på mopeder i garasjen han delte med kameratene sine, som også delte hans lidenskap for mopeder, skruing, kjøring og motorsykler.

— Han så frem til å ta lappen på lett-motorsykkel. Han skulle begynne på teorien til våren. Slik ble det ikke, sier presten i et minneord på vegne av familien.

— Du fikk meg alltid til å le. Du var full av humor og du elsket å kjøre moped med oss, sier kameraten i en siste hilsen i kirken.

Fra et dikt skrevet av hans beste kamerater: «Vi skal holde fast ved gode minner og vi kommer til å savne deg til vi møtes igjen»

Kameratenes siste farvel

Onsdag 9. januar var dagen familie, venner og medelever mistet sin kjære Jøran.

Ulykken skjedde ved 17.15-tiden, på moloen over til Ramsøy i Askøy kommune. Bilen kom fra Ramsøy, 17-åringen på moped kjørte motsatt vei. På moloen ble det en frontkollisjon.

To av kameratene hans ankom stedet like etter ulykken. De startet gjennopplivingsforsøk, men17-årige Bjånes ble erklært død på stedet i 18-tiden.

— Vi hadde så mange planer og prosjekter. Det er ikke få timer vi har tilbrakt i garasjen sammen. Det var mye liv og latter i den garasjen. Du er den beste vennen jeg har hatt. Jeg vil aldri glemme deg, sier en av kameratene til Jøran i en siste hilsen i kirken.

En humørspreder

17-åringen er kjent blant venner og familie som en humørspreder, en person som får alle i rommet til å le.

— Du lyste opp rommet når du kom inn i det og vips så lo vi hele gjengen, sier kameraten.

— Vi takker for å ha gått i klasse med en slik fantastisk gutt som deg. Uten deg ville ikke de tre årene vi fikk sammen på ungdommskolen være det samme, sier venninne og medelev fra ungdomsskolen.

Det er en gråtkvalt rektor ved Askøy videregående skole som minnet den unge gutten.

— Du var en gutt med mye humor og energi. En blid gutt med godt humør. Vi lyser fred over ditt minne, sier rektor Sigrid Hiller ved Askøy videregående skole til de sørgende.

Hans kontaktlærer sa følgende om Jøran: « En driftig gutt som kunne nådd dit han ville, om han hadde fått muligheten».

Flere av guttens venner har i tiden etter dødsulykken samlet seg i Tveit kirke.

Askøy kommunes kriseteam har vært koblet inn fra starten av. Etter begravelsen i dag er kirken åpen, vhor psykisk helsepersonell vil være tilstede.

HVIL I FRED: - Vi lyser fred over hans minne, sier rektor Sigrid Hiller ved Askøy videregående kirke. Her følges Jøran (17) til sitt siste hvilested av nære og kjære.
RUNE SÆVIG