1. september går Rolling Stones på scenen på Koengen, 87 dager forsinket. Byens hoteller er allerede fullbooket.

Fredag formiddag kom beskjeden bergensere og rockefans har ventet på: Rolling Stones-konserten som skulle holdes 6. juni, flyttes til fredag 1. september.

Etter fem uker med usikkerhet og spekulasjoner er arrangørene glad for at publikum endelig kan legge nye planer for reise og opphold. Foreløpig er det bare 5 av de 15 utsatte konsertene som er satt opp igjen.

— Det vi er mest glad for er at vi har fått en ny dato, sier Frank Nes i Bergen Live.

— 1. september er like bra som noe annet, det er en god tid på året. Været i Bergen er det uansett ikke enkelt å vite noe om, men lysforholdene er bedre da. Det blir tidligere mørkt, det er en klar fordel for sceneshowet, sier Nes.

— Og nå får vi jo øvd oss på Sting-konserten også, det kan jo være en fordel.

To konserter er avlyst

Mens bergenserne nå kan se frem til sin Stones-konsert, sitter det fremdeles arrangører og billettholdere andre steder og lurer på om konsertene deres blir noe av. To konserter, i Nurnberg og Leipzig, er avlyst.

— Det er uvissheten som sliter på deg, sier Nes. At utsettelsen har påført Bergen Live ekstraarbeid og utgifter tilsvarende et mindre sekssifret beløp tar han ikke så tungt.

— Jeg føler mer omsorg for dem som har booket fly og hotell, og må gjøre det på ny, sier arrangøren.

Særlig hotellrom kan bli vanskelig å oppdrive, bergenshotellene er nemlig fullbooket første helg i september. En telefonrunde til en del av hotellene i Bergen i går ettermiddag ga alle det samme svaret: Det er fullt til oppunder taket!

Ikke hotell å oppdrive

Hotellene opplyser at det har vært stor pågang for å få rom i Bergen natten fra 1. til 2. september etter at ryktene begynte å gå om at The Rolling Stones ville komme til byen 1. september. Radisson SAS Hotel Norge har i tillegg en stor konferanse disse dagene, og sommertrafikken er på ingen måte slutt. Det vil med andre ord bli vanskelig for tilreisende Stones-fans å få tak over hodet, dersom det da ikke settes inn andre tiltak. Det diskuteres å få inn hotellskip, og eventuelt å sette opp ekstra nattfly mellom Bergen og Oslo etter konserten 1. september, men om dette lar seg gjøre var det ikke mulig for BT å få bekreftet i går kveld.

Frank Nes forteller at Bergen Live selv så vidt har klart å skaffe rom til de 200-250 menneskene som utgjør crewet til Rolling Stones. Å invitere publikum til å campe har man ikke vurdert.

— Det er det ikke plass til på Koengen, i hvert fall. Den generasjonen som har billetter er vel kommet litt forbi campingalderen, sier Nes.

Været

Et annet spørsmål er hvilket vær som vil møte palmeklatreren Keith Richards i Bergen. Mens værvarselet for 6. juni er 15 grader og lettskyet, er det for tidlig å si noe om 1. september. Statistikken til Meteorologisk institutt bekrefter det alle bergensere vet, at den første høstmåneden er uberegnelig.

— Voldsomt varierende, sier meteorologkonsulent K. Sætre. Han forteller at 1. september i fjor var det 22 grader.

— Det ser ut til at begynnelsen av måneden kan være bra, vi har ofte dager med over 20 grader. Men man har voldsomme sprang, sier Sætre.

Normaltemperaturen i september er 11.5 grader, mens det gjennomsnittlig faller 283 ml nedbør i løpet av måneden.

— Selv om førstningen kan være bra, kan det også komme byger og de kan ha mye vann, sier Sætre. I fjor falt det hele 450 ml nedbør i september, og man må tilbake til 2002 for å finne et regnfall under gjennomsnittet.

Kan refunderes

Bergen Live presiserer ellers at alle billetter til 6. juni også vil gjelde på Koengen 1. september. De som ønsker å refundere sine billetter kan gjøre det mellom 6. og 20. juni, men får ikke igjen gebyret på 45 kroner.

— Det blir spennende å se hvor mange som refunderer, jeg tror ikke det blir noe problem å bli kvitt de billettene, sier Frank Nes.

Han kan også bekrefte at Alice Cooper var tiltenkt oppvarmingsjobben 6. juni, mens det er for tidlig å si hvem som får tilsvarende ansvar 1. september.

— Nei, det kommer når det kommer. Alice Cooper blir det definitivt ikke.