— Risikoen for å bli tatt for promillekjøring med båt er minimal, bekrefter operasjonsleder Paal Thorbjørnsen i Hordaland politidistrikt.

I helgen har det vært en rekke ulykker med fritidsbåter i Sør-Norge. I flere av båtulykkene har politiet mistanke om at førerne var beruset.

Politiet i Hordaland pågrep i helgen to båtførere som er mistenkt for promillekjøring.

I Meland i Hordaland kjørte en tresnekke lørdag kveld inn i fjellveggen i nærheten av den gamle fergekaien på Frekhaug. Ingen av de to mennene om bord ble skadet, men båtføreren er mistenkt for å ha kjørt med promille.

I Grimstadfjorden ved Mathopen kjørte en fritidsbåt borti en annen båt ved 02-tiden natt til søndag.

Heller ikke Sogn og Fjordane slipper unna problemet. I fjorden utenfor Sogndal ble en mann pågrepet ved 01-tiden natt til søndag. Mannen er mistenkt for å ha kjørt båten i beruset tilstand, og det er tatt blodprøve av ham.

- Kjenner ikke omfanget

— I tillegg kommer jo mørketallene som ingen kjenner omfanget av, sier operasjonsleder Thorbjørnsen.

Som mulige årsaker til mange av ulykkene med fritidsbåter, trekker han frem manglende beredskap og folks inngrodde tradisjoner med å blande sjøliv med pilsdrikking.

— Politiets beredskap på sjøen er ikke så stor. Risikoen for å bli tatt for promillekjøring er dermed forholdsvis minimal, sier Thorbjørnsen.

Promillegrensene er også mindre strenge på sjøen enn til lands. Mens grensen er 0,2 promille for bilkjøring, er den 0,8 på sjøen.

— Alkohol er årsak til mye av de ulykker og den kriminalitet politiet arbeider med. Tar du alkoholen bort fra våre statistikker for vold, skadeverk og ulykker med bil og båt, ville det blitt en ganske kraftig nedgang, sier operasjonsleder Paal Thorbjørnsen i Hordaland politidistrikt.

Én båt, stort distrikt

BT var søndag med politibåten «Kjølen» på patrulje. «Kjølen» er den eneste politibåten i Hordaland politidistrikt, som i tillegg til Hordaland fylke omfatter kommunene Gulen og Solund.

— Distriktet er stort, men båten tar seg fort frem, sier politibetjent Vidar Sætre, fører av politibåten «Kjølen». Akkurat hvor rask båten er, vil han ikke ut med.

Sætre møter mye velvilje blant båtfolket når han er ute på sine patruljer. Det er mange som vinker fra andre båter.

— 99 prosent er utrolig positive til at vi er på sjøen med politibåten, sier Sætre. En god del av jobben går med til å gi hjelp til båtfolket når det er behov for det.

Politibåten prøver også å forhindre båtfyll og pågripe berusede båtførere. De er hyppig innom gjengangerstedene for slik kriminalitet, enten det gjelder Vågen i Bergen eller steder på kysten der det blir arrangert festivaler og bygdefester. Men også Sætre medgir at risikoen for å bli tatt er liten, og at det er store mørketall for promillekjøring til sjøs.

— For at du skal bli tatt for slikt må du enten være utsatt for et uhell eller du må oppføre deg som en idiot. Folk er veldig flinke til å melde fra om slik oppførsel, sier Sætre.

Rune Sævig