Helt siden 2007 har Studentsamskipnaden i Bergen forsøkt å få bygget en boligblokk i Jekteviken.

SiB er talentløse bøller.

Prosjektet har medført store konflikter med innbyggerne i området.

De ønsker å bevare grøntområdet på tomten og en villahage fra 1781. Etter et møte med SiB før ferien, trodde naboene at de endelig hadde fått begravet stridsøksen.

— Isteden ble vi utsatt for et skittent triks, sier Tormod Carlsen, leder for Sydnes og Nøstet Velforening.

- Løgn og stygge knep

Ifølge beboerne lovet SiB på møtet at de ikke skulle sende nabovarsel i fellesferien. På den måten skulle alle få god anledning til å uttale seg.

Da flesteparten av naboene var bortreist, dunket nabovarselet ned i postkassen likevel. Med lovens minimumsfrist, som er to uker.— Gjennom hele prosessen har de hatt en bevisst taktikk om å gi oss feilaktig informasjon. De opptrer som talentløse bøller, som ikke har kontroll på hva de driver med, sier Carlsen.

Han beskriver situasjonen som ekstrem.

— Jeg har vært borti mange byggesaker, men jeg har aldri opplevd noe så ille og langvarig som dette. SiB behandleross dårlig, og er helt uten folkeskikk, sier velforeningslederen.

Carlsen har tidligere vært leder for studenttinget i Oslo, og frykter at SiB ødelegger for studentene.

— Jeg har jobbet mye med studentordninger. Jegsynes det er tragisk måten SiB opererer på. Hadde de værtlitt mer smidige, kunne de vært klare til å bygge for lenge siden.

Måtte avlyse ferie

Regissør Gunnar Vikene er en annen av naboene som har engasjert seg. Han deler Carlsens frustrasjon.

— Bergen kommune trenger både studenter og studentboliger.Hverken studentene eller byen er tjent med at SiB på ledelsesnivå befolkes avhensynsløse bøller, sier Vikene.

Gunnar Vikene er regissør og nabo til Jekteviken.
Silje Katrine Robinson

Da han fikk vite om nabovarselet, ble han tvunget til å reise hjem for å svare innen fristen.— For megvar det ingen overraskelse. Det er slik de opererer, sier Vikene.

— SiB har fra første øyeblikk vært helt uvillig til å gåi dialog med de som bor i området, legger Vikene til, og får støtte fra Carlsen.

— Plutselig stoppet de bare all dialog og sluttet å svare oss.

SiB slang på røret

Da Bergens Tidende ringer SiB, er det kommunikasjonsrådgiver Marita Monsen som skal svare i saken.

Hun nekter å stille til intervju.

— Send oss spørsmålene på e-post, så skal vi svare der.

— Det gjør det veldig vanskelig for oss å stille oppfølgingsspørsmål og oppklare ting som er uklart. Hvorfor kan dere ikke stille opp?

— Jeg hører hva du sier. Vi svarer over e-post, sier Monsen, før hun legger på.

Fikk lengre frist etter BT-kontakt

En time senere tar Gunnar Vikene kontakt igjen, og forteller at SiB plutselig har sendt e-post om at de forlenger fristen for nabovarselet.

— Dette kom beleilig. Jeg tror ikke det er fordi de har fått et skinnende nyttmoralsk kompass, sier Vikene.

Til BT skriver SiB at de tok kontakt med kommunen i går og varslet naboene i dag. Fristen er nå forlenget til 4. august.

- Vi har imøtekommet beboerne

I e-posten til Bergens Tidende unnlater SiB å svare på de fleste spørsmålene som blir stilt.

SiB kommenterer eksempelvis ikke hvorvidt det har vært en bevisst strategi å sende nabovarsel i fellesferien.

Organisasjonen skriver at den avholdt et eget møte med beboerne i Jekteviken 3. juni. Ifølge SiB fikk beboerne beskjed om at nabovarselet ville bli sendt ut én til tre uker etter møtet.

— Det er løgn. De foreslo selv å sende varselet i august, sier Carlsen.

SiB hevder også å ha imøtekommet flere av beboernes ønsker, blant annet ved at takhøyden på prosjektet er senket. Kommunikasjonsrådgiver Kristin Torsteinson kommenterer ellers saken slik i e-posten:

«Vi beklager at noen av naboene fremdeles føler de har noe åutsette på prosjektet. Fra SiB sin side ønsker vi å presisere at dette har værten prosess som har vært grundig behandlet av bådeKommune og Fylkesmann, hvor alle regler for en byggesak er fulgt. SiB har somnevnt over også imøtekommet naboene på en rekke punkt, og planen er godkjent avalle offentlige instanser. Prosjektet er av Kommune og Fylkeskommune ansett somet samfunnyttig prosjekt, som det er behov for. SiB sin hovedoppgave er åivareta studentenes behov, og det er et stort behov for både studentboliger ogbarnehageplasser», skriver kommunikasjonsrådgiveren.

Uttalelsen får Vikene til å reagere.

— De har jo ikke imøtekommet noe som helst. Endringene de har gjort, er de blitt pålagt å gjøre av kommunen.