• Buekorpsene er et av de viktigste bidragene som Bergen har gitt verdens kulturarv, sa finansbyråd Henning Warloe da han og ordfører Herman Friele møtte buekorpsene til krisemøte.

Buekorpsene trenger ikke frykte for fremtiden, hvis vi skal dømme etter oppslutningen om møtet i går kveld. Om lag 70 buekorps-entusiaster, både aktive og gamlekarer benket seg i et av rådhusets største møterom.

Møtet kom i stand etter et oppslag i Bergens Tidende om nedgangstider for byens 150 år gamle korpstradisjon. Bare på åtte år er antall aktive medlemmer i byens 15 buekorps redusert fra 1600 til 500.

— Det gleder meg å se så mange staute, fine ungdommer, lød velkomsten fra ordfører Herman Friele, som la til at han ble emosjonell av synet.

40-årsminner

Førstemann som ble utfordret av finansbyråd Henning Warloe til å ta ordet, var Egil Størkson, som for 40 år siden gikk ut i Bergens Tidende og foreslo at alle buekorpsgutter i uniform skulle få reise gratis med bussen. På 60-tallet var det også krisetider for korpsene.

I går trakk Warloe frem avisklippet fra 1964 og ba Størkson utdype forslagene sine:

— Den gang var pressen veldig negativ til buekorpsene, noe som gjorde meg rasende. Derfor troppet jeg opp i redaksjonen og forlangte å få på trykk et innlegg, fortalte Størkson.

Selv fikk 77-åringen aldri oppleve å bli buekorpsgutt.

— Derfor ble jeg aldri ferdig med det, la han til. I dag er Egil Størkson støttemedlem i Dræggens og altså ivrig buekorpsforkjemper.

- Bruk oss!

Ola Hiis Bergh, tidligere sjef i Dræggens, bedyret at han har gjort sitt for rekrutteringen.

— Jeg har fire sønner som gikk i buekorps, jeg har fem barnebarn i korps og fem som skal begynne, sa den tidligere turistsjefen og understreket at barn og barnebarn ble motivert og ikke tvunget til å stille på linje.

En representant for hvert av de 15 korpsene reiste seg og fortalte hva de gjør for å sikre korpsets fremtid. Geir Eikeland i Mathismarkens oppfordret ordføreren og byrådslederen til å ta buekorpsene i bruk. - Vis oss frem når det kommer statsbesøk, sa Eikeland.

Sjef for Sydnes, Åge Johan Larsen, etterlyste en brosjyre om buekorps til byens studenter.

— Der vi marsjerer bor det ikke lenger barnefamilier, der bor studenter. Vi får mye i hovve, for å si det sånn!

GEMYTTLIG: Lorentz Erland Linde, sjef i Nordnæs, i munter passiar med Herman Friele, verdens eneste buekorps-ordfører. I går fikk Friele møte sjefene for alle 15.<br/>Foto: FRED IVAR KLEMETSEN