— Vi har jo tatt feil av veien her og der. Og så satt vi nesten fast i snøen på fjellet mellom Røldal og Odda. Men det er jo et eventyr. Dette her var derimot irriterende, sier Verlin Hanson og Pet Cochran.

De to er kledd i fargerike sykkelklær og ser ikke ut som to amerikanere i midten av 60-årene. Sammen med 28 landsmenn har de to syklet fra Göteborg til Oslo, videre over Hardangervidda og til Bergen. Planen var å ta Fjord Line til Hanstholm, tråkke gjennom Danmark til København og deretter til Stockholm.

Kansellert

På grunn av clutchproblemer i den ene motoren til fergen «Fjord Norway» ble onsdagens avreise kansellert. Fergen som ble satt i rute for 2,5 måneder siden er tilbake i rute fredag.

Totalt 2400 passasjerer blir rammet av kanselleringene onsdag og torsdag.

900 passasjerer skulle reise fra Bergen i går, og de fleste fikk beskjed i god tid og kunne sette kursen mot Egersund der «Fjord Norway» tok dem med over Skagerrak på redusert fart.

Noen få utenlandske passasjerer fikk ikke Fjord Line kontakt med. Deriblant de spreke amerikanerne bak sykkelrattet.

Marerittet

Reiseleder og følgebilsjåfør for seniorene, Bo Janson, fortviler.

— Dette var marerittet. Før vi dro tenkte jeg mye på hva vi skulle gjøre dersom fergen ble innstilt. Dette var akilleshælen på turen. Den eneste transportetappen, sier svensken.

Så langt har 30 amerikanerne lagt bak seg hele reisen på sykkelsetet.

Janson og sykkelveteranene er til tross for kanselleringen fornøyd med servicen fra Fjord Line. De har fått buss og kommer til å rekke fergen fra Egersund i kveld.

— Vi kommer til å holde tidsskjema. Men litt synd er det at båtturen ble kortet ned. De fleste av syklistene bor i innlandet i USA og flere av dem har aldri sett havet før. Dette skulle være en opplevelse, sier Janson.

<b>BUSS IKKE BÅT: </b>Det skal mye til for å ta knekken på humøret til 30 amerikanske sykkelveteraner på rundtur gjennom Skandinavia. Men litt irriterende var det at sykkelsetet måtte erstattes med bussete. Båtturen fra Bergen hadde de sett frem til. FOTO: VEGAR VALDE