Det begynte da et vogntog kjørte seg fast ved Halbrendslia. Da var politiet fortsatt optimister:

— Foreløpig er det kork i hele Førde sentrum og sørover langs E39. Men vi jobber med saken. Vogntoget som skapte problemet, er ute av veien. Nå er det bare å få dirigert bilene forbi og strødd, sa operasjonsleder Einar Vereide i Sogn og Fjordane politidistrikt i 20-tiden mandag kveld.

Sjåføren av vogntoget hadde ikke taklet det glatte føret. Politiet fikk meldingen klokken 18.55.

- Manglet kjetting

  • Det var ikke lagt på kjetting tidsnok, og det er jo bratt der. Det har skapt mye trafikktrøbbel i en god time, sa operasjonslederen. Da var det manuell dirigering på stedet. Vereide mener det bare er flaks at det ikke har ført til alvorlige hendelser.

— Nå står det i hele Førde sentrum, og det kan skape problemer for syketransport, blant annet. Men det begynner å løsne nå. Vi håper om fri ferdsel om kort tid, sa Vereide i 20-tiden.

Klokken 21.20 var problemene fortsatt ikke løst. Flere hundre biler hadde stått i kø i et par timer, og det begynte det å løsne - så kjørte nok et vogntog seg fast på veien. Også det vogntoget manglet kjettinger, melder NRK.

— Det går bedre, men fortsatt er det en del trafikale problemer og manuell dirigering på stedet, vekselsvis fra begge retninger, sa Vereide da.

- Kveldens lille mareritt

Fire timer etter at det første uhellet var ute, begynte det omsider å løsne. Ved 22-tiden var køene løst opp i Førde sentrum, og fra 23-tiden har trafikken gått mer eller mindre som normalt også på ulykkesstedet, sier operasjonslederen.

— E39 har vært kveldens lille mareritt. For å unngå at vi fikk nye korker, har vi rett og slett prøvd med kolonnekjøring den siste timen. Ellers har det vært det rene kaos, sier Vereide.

Han forteller at det nå står folk i bunnen av bakken, som forsikrer seg om at de tyngre kjøretøyene har på kjetting før de tar fatt på stigningen.