Röyksopp-duoen Torbjørn Brundtland og Svein Berge har gått seirende ut av rettstvisten med Tromsø-musikeren Rune Lindbæk.

Rettssaken, som ble gjennomført i Bergen i forrige måned, dreide seg om Röyksopp-låten «A Higher Place», som var med på duoens millionselgende debutalbum «Melody A.M.».

Lindbæk mente «A Higher Place» er en kopi av låten «Lift», som ble spilt inn av elektronikabandet Drum Island, og der han er kreditert som låtskriver.

Lindbæk mente også at han har et rettmessig krav på å bli kreditert som rettighetshaver på Röyksopp-låten.

Det er ikke Bergen tingrett enig i.

Knusende dom

«Retten kommer til at «Lift» og «A Higher Place» ikke kan betraktes som like verker», heter det i dommen, som ble avsagt onsdag ettermiddag.

I dommen slås videre fast:

  • Rune Lindbæk er ikke å anse som opphavsmann til verket "Lift" av Drum Island.
  • Rune Lindbæk er ikke utøvende musiker etter åndsverkloven § 42 på innspillingen av "Lift" utgitt av Drum Island i 1997.
  • Rune Lindbæk er ikke produsent/tilvirker etter åndsverkloven § 45 på innspillingen av "Lift" utgitt av Drum Island i 1997.
  • Rune Lindbæk er ikke utøvende musiker etter åndsverkloven § 42 på innspillingen av "A Higher Place" utgitt av Røyksopp i 2001/2002.

Må betale 800.000

Röyksopp, på sin side, mente at Lindbæk heller ikke hadde rettigheter til låten «Lift», og valgte å gå til motsøksmål. Også her har tromsømusikerne, med lang fartstid fra Bergen, vunnet frem.

Dommen innebærer også at Rune Lindbæk må betale motpartens saksomkostninger, til sammen 788.000 kroner.

Torbjørn Brundtland, var på et tidspunkt med i gruppen Drums Island sammen med Lindbæk. Før rettssaken sa han til bt.no at han ikke kom til å sprette sjampanjen selv om de skulle vinne saken.

— Vi kommer ikke til å juble uansett eventuelt utfall av denne saken. Vi vil bare konstatere resultatet, sa han.

Det er sjelden opphavsrettssaker av denne typen kommer for retten i Norge, ifølge advokat Jon Wessel-Aas.

— Opphavsrettssaker innen industrien er ikke så uvanlige, men det er sjelden man ser det innen kunsten og musikken slik som her, har han tidligere sagt til BT.