• Det er så gøy! Ailen Pettersen Sylta storkoser seg på skøytedag i Bergenshallen. - Jeg har hatt det kjempefint i dag, stråler hun, før mamma Anngunn svinger rullestolen hennes rundt på isen.

MARIT BEATE KASIN

Rundt 100 psykisk utviklingshemmete barn og ungdommer var samlet til lek og moro i Bergenshallen i går. Mange gikk på skøyter, noen satt i kjelke, men også rullestoler viste seg å være et morsomt fremkomstmiddel på isen.

Noen har aldri skøytet før

— Forrige gang fikk jeg ikke være med, men i år fikk jeg sjansen. Jeg har det veldig morsomt, men jeg tror noen av assistentene er litt redde for å gå på skøyter, uttaler Ailen, og mor nikker bekreftende. Det er mange ustøe skøyteben på isen, og ikke alle klarer å holde seg på beina rundt oss. Men for Ailen er det ikke noe problem, hun sitter trygt i rullestolen sin og tar flotte piruetter på isen.

En som kanskje ikke er like stø på beina er Kurt Forsberg fra idrettsetaten. Han har ansvaret for at arrangementet skal bli vellykket for de fremmøtte. Noe usikker skøytet han rundt på glattisen for å leke seg sammen elevene fra de fire spesialskolene som er invitert.

— Vi har ordnet alt gratis for deltakerne, slik at de ikke skal ha utgifter med transport og liknende. Det er langt flere skoler vi ønsker å invitere, men det er vanskelig med transport og plass. Derfor bytter vi heller på skolene fra år til år. - Det er viktig å skape interesse for idrett og aktivitet, samtidig som vi gir elevene en spesiell opplevelse. Noen har jo aldri stått på skøyter før.

- Isen er så glatt!

Andreas Hoff er lærer ved Nordnes skole og har med seg 15 elever og tilsvarende antall assistenter. Han forteller at nesten alle Nordneselevene har skøyter på seg.

— Det er litt verre med oss lærere, sier

han og kikker smilende ned på joggeskoene sine.

— Det er et godt tilrettelagt opplegg, hvor alle kan delta, uansett handikap. De fleste synes det er kjempestas, selv om noen var litt redde i starten. Det ser ut til å stemme, for når vi titter rundt oss ser vi at både elever og assistenter smiler fra øre til øre når de sklir rundt til diskorytmen i hallen.

Men det er en liten gutt som ser litt bekymret ut i det han fyker forbi oss.

— Mammaaaaa! Isen er jo så glatt, roper han, mens han prøver å bremse ned farten på skøytene. Og selv om isen er glatt og noen kanskje kunne ha lyst til å strø litt, så taklet de fleste glatten imponerende godt.

I dag forventes det at isen blir fylt opp igjen, av ytterlige 100 elever med ulikt funksjonsnivå. Likt for dem alle er begeistringen over tilbudet.

ENDELIG PÅ ISEN: Ailen Pettersen Sylta ler og smiler når mamma Anngunn svinger henne rundt på isen. Hun forteller ivrig om den flotte dagen på isen i Bergenshallen sammen med sine medelever fra Bergen Tekniske Fagskole. <br/>Foto: GISKE STARK