— Jeg har mistet fire gyvler, flere bjørkebladspirea og sikkert 15 stauder i løpet av vinteren. Nå gjelder det å få hagen i fin stand igjen, sier Ingebjørg Sæbø.

Sammen med ektemannen Leiv var hun i går innom ikke mindre enn to hagesentre for å snope godsaker til deres kjernehobby.

— De første ti årene etter at vi flyttet til Tertnes i 1987, brukte jeg 40.000 kroner på hagen, nå har jeg for lengst sluttet å føre regnskap, smiler fruen, der hun ivrig farer frem og tilbake mellom blomsterbordene under teltet i Åsane Hagesenter.

Ikke første turen

Plutselig dukker hun begeistret opp med en frodig laurbærhegg av typen Etna til 239 kroner.

— Slett ikke verst for den prisen, men alt er jo blitt dyrere enn det var før i tiden, sier hun en smule mer ettertenksomt.

I bagen hennes ligger hvite margeritter og en blåpute. På forrige stoppested ble fem georginer og flere spanske margeritter innhentet.

— Men det er ikke første turen vår dette, det tar tid å handle alt vi trenger.

- Tørken er verst

Ifølge butikksjef Magnus Carlsson er det ikke frosten og telen som har tatt knekken på så mange planter i vinter.

— Det er snarere tørken i den lange perioden uten nedbør som har forårsaket mange planters død. For å unngå det når neste tørre vinter inntrer, har jeg følgende råd: Dusj plantene med vann et par ganger i uken. Da vil væten trekkes ned i røttene selv om det er tele i jorden.

Salget har tatt av

De fleste hagesentrene ligger på etterskudd med omsetningen som følge av en kraftig forsinket vår, men denne måneden ser lys ut.

— Vi ligger godt over forrige års mai, og siden 17. mai har salget nærmest tatt helt av, sier Carlsson.

Tine Fagerbakke, som har ansvar for sommerteltet, har også et råd å komme med:

— Brunsneglen er ikke særlig begeistret for betulia, isbegonia, knollbegonia og lavendel.

Det hyppigste spørsmålet hun får fra kundene er hvilke planter som klarer å stå imot angrep fra den fryktede iberiasneglen. Den har nemlig ikke gått dukken i vinter.

— Vi har et eget bord med planter brunsneglen ikke spiser. Det er blitt et veldig populært bord, sier hagesentermedarbeideren.

Væravhengig

Også på Søderstrøm Blomster og Hagesenter på Knarvik er det nå hektiske dager og stort salg - etter en begredelig sesongstart.

— Jeg har drevet med dette siden jeg var konfirmert. Kalde og dårlige vårer kommer omtrent hvert sjette eller sjuende år, selv om det er sjelden at det er så surt som det har vært i år, sier innehaver Kristoffer Søderstrøm. Han tror ikke det er mulig å ta igjen den tapte omsetningen, men satser på at resultatet kan bli bra likevel.

— Kundene kommer med solen, sier han.

BoGrønt i Fyllingsdalen gleder seg over at det endelig strømmer på med handlelyste hagefolk. Også på Plantasjen i Åsane er det nå godt med folk.

— Nå tar det av. Nå er vi klar for en lang og fin og varm sommer, sier ansvarshavende på PlantasjenSandra Stockmann.