— For meg kunne vi godt vært innestengt lenger, humrer Per Gammersvik, én av mellom 50 og 60 ostringer som har vært innestengt i de fire bygdene Kallestad, Toskedalen, Grøsvik og Gammersvik siden fredag, da raset slukte veien mellom Kallestad og Gammersvik.

Bortsett fra en times forsinkelse til jobben på Dale morgenen etter raset, og et hus som uansett skulle males, har ikke Per Gammersvik hatt de store problemene etter at både fylkesveien og kommuneveien forsvant i jord og stein før pinsen.

Gammersvik har egen båt, og det kan komme godt med, for kommunen varsler nå at det vil ta minst to uker før veiene kan åpnes igjen.

Biler fraktes ut

I dag begynner sikringsarbeidet med en enorm steinblokk på oversiden av rasområdet, som er 25 meter bredt og to meter dypt.

— Det vil ta en dag eller to, og så kan vi begynne å ta ut massen. Vi snakker om et par tusen kubikkmeter. Deretter må vi se hvor store skadene på veiene er, sier ordfører Øyvind Olsnes i Vaksdal kommune, som også dekker denne vesle biten av Osterøy.

I dag blir de innestengte beboerne også tilbudt fergeskyss for å få bilene over til fastlandet, opplyser ordføreren.

— De fleste ordner seg med egen båt. Situasjonen er nok verst for dem som har skolebarn; det er barnefamilier i flere av bygdene innover. De har tatt taxi hit, og så båt videre til Stamnes. Noen skulle også ha eksamen, sier Gammersvik, travelt opptatt med husarbeid i idyllisk kveldssol.

Viktig med båttilbud

— Vi håper dette gjør at fylkeskommunen skjønner hvor viktig det er å opprettholde et allerede kuttet båttilbud innover i fjorden her, sier I. Ben. Nordby, perkusjonist i Bergen Filharmoniske Orkester, som måtte ordne seg med spesialskyss for å komme seg hjem til feriestedet i Mellesdalen etter en festspillkonsert lørdag. I går gikk dagen med til å frakte gamle takheller fra Nygård i Bergen inn til fjellgården i Mellesdalen. Fartøyet var for anledningen en liten, lekk fritidsbåt, ettersom rutebåten Veafjord, som egentlig skulle ta frakten, var i travel ekstrarute på grunn av raset. Kapteinsavløser Daniel Kvamme styrte Veafjord med stø hånd, mens han satset alt på å komme seg tilbake til mastereksamen i Midtøstenhistorie i Bergen.

Ute noen vinternetter før

Ordfører Olsnes stoler på at ostringene takler isolasjonen.

— Dette er folk som har vært ute noen vinternetter før. Det er fast båtrute i området, og folk bruker egne båter. Og dukker det opp ekstra behov, skal vi ordne det også. Det vil ikke være noen nød, lover ordføreren. Han vet ennå ikke hvor dyrt raset vil bli.

— Skadene på fylkesveien må fylkeskommunen dekke, den kommunale veien tar vi, og resten tar vi på spleiselag. Vi kan ikke telle kroner her, det viktigste er å komme i gang, sier Olsnes.

Valde, Vegar