Heldigvis var brannstiftelsen mislykket de to første gangene. Tredje gang ble brannen i de fredede bygningene raskt oppdaget og slukket. Dette skjedde om kvelden lørdag 26. februar i fjor.

"En rekke med hus"

18-åringen tenkte ikke et øyeblikk på at han var i ferd med å tenne på et av Norges aller mest verneverdige områder. Da rettssaken mot ham og hans jevnaldrende kamerat startet i Bergen byrett i går, spurte aktor hva han visste om Bryggen.

Tiltalen mot de to guttene er unik. Det er første gang i Norge at noen er tiltalt etter en paragraf som setter forbud mot å ødelegge fredede områder, kulturmiljøer og kulturminner av særlig nasjonal eller internasjonal betydning (strl. § 152b).

Et av Norges viktigste

Aktor i saken er politiadvokat Hans T. Høviskeland fra Økokrim, Oslo. Han legger vekt på at Bryggen er et av fire områder i Norge av uvurderlig verdi, som står på Unescos verneliste "World Heritage List".

De tre andre objektene i Norge er Urnes stavkirke, Bergstaden på Røros, og Bergkunsten i Alta (helleristninger).

Drakk 10 flasker øl

Men Bryggens uvurderlige verdi var ikke noe 18-åringen tenkte på etter å ha helt i seg 10 flasker pils. Han ville hevne seg.

— Det var ikke fornuftig. Jeg fikk et kick, sa han i retten i går. Først prøvde han å tenne på med papp-toppen fra en sekspakning med øl.

Da det ikke gikk, gikk han inn igjen i trehusbebyggelsen sammen med kameraten. Fant en bosspose med mye papir, la den øverst i en trapp, og tente på.

Da heller ikke det lyktes, satte han igjen fyr på bossposen.

— Nå brenner det godt, nå går vi, sa 18-åringen til kameraten som holdt vakt.De to satte seg på Peppe s og drakk, så hørte de brannvesenet komme.

De klarte ikke å la være å gå tilbake til åstedet. Der ble de straks gjenkjent av vitner og pågrepet av politiet. Det viste seg at en snarrådig person på Bryggen hadde slukket flammene med et pulverapparat allerede før brannvesenet kom.