I går signerte Høyre to separate avtaler om samarbeid med henholdsvis Venstre og Fremskrittspartiet i fylkestinget. Som BT fortalte i går, innebærer avtalene at Tom-Christer Nilsen (H) blir ny fylkesordfører.

— Kommer trafikktiltak

Avtalene som nå er signert inneholder også litt politikk. De tre partiene har en felles målsetting om å øke satsingen på kollektivtrafikken og vedlikeholdet av fylkesveier.

— I tillegg har vi kommet frem til en avtale som, egentlig selvinnlysende, sier at vi står ved avtalen om belønningsmidler som vi har signert med Bergen og staten, sier Nilsen.

I den avtalen ligger det blant annet krav om trafikkreduserende tiltak.

— Er dere for dette, Søviknes?

— Den avtalen er inngått. Vi skal komme tilbake til innholdet, altså hvilke trafikkreduserende tiltak vi skal ha, men vi står ved at det kommer tiltak, svarer han.

Vurderer bindende avtale

Listetopp Mona Hellesnes sier at partiet skal vurdere å inngå en mer bindende politisk avtale senere. Hun avviser at det er spesielt at Venstre offisielt kun har skrevet under en avtale med Høyre, selv om den reelt sett betyr at de også samarbeider med Frp.

— Vi ble kontaktet av Høyre og har forhandlet med dem.

— Men i går var dere jo i møte med Høyre og Frp?

— Vi hadde felles diskusjon, ja, men vi har formelt sett valgt å forholde oss til Høyre.

I går satt Hellesnes i forhandlinger om å bli ordfører i Ulvik, der hun er avhengig av Høyre i kommunen. Hun avviser at det er en sammenheng.

— Ulvik er en helt annen sak, det er en lokal situasjon, sier hun.

- Hestehandel

Ruth Grung (Ap) reagerer sterkt på at Venstre inngår det de selv kaller "valgteknisk samarbeid" med Frp.

— Dette er en gammeldags hestehandel som går på tvers av det tillitsvotumet Venstre har fått fra velgerne. Det er kun et spørsmål om å få posisjoner, ikke om hvor Venstre kunne fått igjennom politikken sin, sier hun.

Ap ønsket et samarbeid med sentrumspartiene KrF og Venstre, med støtte fra SV, Rødt og De Grønne. Nå ser det ut til at venstresiden blir satt på sidelinjen i fire nye år.

— Frp er en bremsekloss når det gjelder bompenger, Høyre når det gjelder køprising. Jeg tror dette ender i kaos, sier Grung.

Også Pål Kårbø (KrF) og Steinulf Tungesvik (Sp) mener Venstre har forlatt sentrum til fordel for posisjoner i fylke og kommune. Kårbø er svært skuffet over sine tidligere samarbeidspartnere i Høyre og KrF.

— Dette sementerer sentrumspartiene og Ap sammen, og vil få store konsekvenser for politikken fremover, sier de to.

Hva mener du om fylkeskuppet? Si din mening!