Luften i rådhusets kantine var tykk som graut etter at de over 60 medlemmene i KrFs representantskap i nær tre timer hadde diskutert byrådsavtalen.

Lettet og sliten

– 42 stemte for avtalen mens 19 ville heller ha en politisk plattform og være støtteparti for byrådet, kunne en synlig sliten og lettet Thomas Moltu konstatere.

Møtet ble holdt for stengte dører. Ingen skal hevde at KrF henger skittentøyvasken til offentlig beskuelse. Da representantskapet i kveld samlet seg til skjebnemøte i rådhusets kantine, fikk de ikke engang unnagjort den sedvanlige andakten før pressen ble kastet på dør.

– Mye svada

Varaordfører Kristian Helland representerer motstanderne.

– Jeg ser at det er mye KrF-politikk i denne avtalen, men det er og, om dere vil ha meg unnskyldt, mye svada. Jeg hadde foretrukket en mer konkret avtale. Mange av disse formuleringene kan trekkes i ulike retninger, sa Helland.

Han frykter for at Frp og Høyre vil dominere i byrådet og vinne avstemningene i konfliktsakene.

– Mot sentrum

Filip Rygg, som representerer tilhengerne er ikke enig. Han mener KrF har drevet den politiske avtalen mer mot sentrum enn den avtalen som gjaldt for det sittende byrådet.

– Det gjelder både i miljø og skjenkepolitikken, sier Rygg.

Kristian Helland er ikke overrasket over nederlaget. Han beklager at partiet går inn for samarbeid med Frp, men lover at de som nå har vært uenige skal stille seg lojale til vedtaket i KrFs representantskap.

– Dette samarbeidet blir en stor utfordring for oss som var uenige. Men vi er demokrater og vil rette oss etter flertallet så langt det er mulig.

Generasjonsskifte

Helland sier at de som stemte mot avtalen for manges vedkommende er personer som tidligere har sittet i styrende posisjoner.

Men det hjalp lite i går. En nye generasjon KrF-politikere har tatt over, som er mer positive til et Frp-samarbeid.

Lokallagsleder Thomas Moltu representere denne nye generasjonen, som ikke vil avvise et samarbeid med Frp på et prinsipielt grunnlag. Men å snakke om rikspolitiske konsekvenser av bergensavtalen, ville Moltu ikke.

– Jeg driver med lokalpolitikk, og ikke med rikspolitikk. Dette er en avtale for Bergen, sier han.

Moltu forteller at budsjettavtalen skal evalueres etter stortingsvalget i 2009. Den skal representantskapet få til vurdering. Hva som skjer om representantskapet skulle være misfornøyd, fikk vi ikke svar på.

Fordeler byråder

Byrådsleder Monica Mæland sier til Bergens Tidende at hun er glad for at KrF sier ja til avtalen.

– Jeg er spesielt glad for at flertallet ble såpass stort. Vi er nå klar til å gå videre i forhandlingene og fordele de ulike byrådspostene.

De forhandlingene har ikke KrF kommet tomhendte fra så langt. Med bare fire plasser i bystyret har partiet sikret seg to byråder, like mange som tre ganger så store Frp. I tillegg skal KrF ha nestlederen i byrådet.

I BYRÅD: Kristian Helland (i bakgrunnen nærmest) må konstatere at han led nederlag i KrF representantskap. Thomas Moltu, som leder KrF, lover at partiet lojalt skal samarbeide med Frp og Høyre i byråd. Lengre bak ser vi Jan Sverre Stray og tidligere ordfører, Arne Næss.
Silje Katrine Robinson