• Jeg bruker vanligvis ikke uttrykket, men denne gang gjør jeg et unntak. Dette er en brannfelle, sier brannsjefen i Bergen om leiegården på bildet.

Det sa brannsjef Helge Eidsnes etter å ha rykket ut til pipebrann i Neumannsgate 6. Bruddene på brannforskrifter var så mange og alvorlige at Eidsnes valgte å politianmelde forholdet.

Pipen tettet igjen

Ved 12.00-tiden mandag rykket politiet ut til det de fryktet var en loftsbrann i leiegården. Røyken sivet ut fra taket og en person ble umiddelbart evakuert.

Brannmenn tok seg opp på taket, rev av en metallplate, og fant raskt røykilden. Det viste seg at deler av taket nettopp var skiftet. I denne prosessen hadde pipen rett og slett blitt bygget inn. Da en av leieboerne i går fyrte i peisen stoppet røyken i takledningen.

Piggtråd i rømningsveien

Tett pipe var en ting. Brannsjefen ble ikke mindre overrasket da han så resten av leiegården.

  • Rømningsveien fra toppleiligheten var sperret av en seng. Leietakerne hadde ikke brydd seg med å dra på fyllingen, men plassert sengen vertikalt i "nødutgangen".
  • Et loft var gjort om til soverom. Her bodde en student uten å ha mulighet til å komme seg ut ved en eventuell brann.
  • Brannstiger endte rett ned i en bakgård full av skrot og søppel. Til overmål var plassen også inngjerdet med et høyt piggtrådgjerde.

Dødsfall

— Dette er slettes ikke som det bør være. Vi krever at huseiere og leietakere rydder opp umiddelbart. Hvis ikke kan det bli aktuelt med bruksnekt. Det kunne fort endt med tragedie hvis det hadde brutt ut brann her på nattetid, sier brannsjefen.

Han mener mange av byens huseiere slurver med brannvernet, og på denne måten setter liv i fare.

— Vi har funnet omkomne i stengte rømningsveier. Noen ganger oppdager vi feil og mangler ved inspeksjon. Andre ganger finner vi dem først når det bryter ut brann, sier Eidsnes.

TETT I TOPPEN: Pipen var tettet igjen, men under fyrte folk i peisen. Brannsjefen ble sjokkert da han rykket ut til Neumannsgate 6 i går.
Foto: Knut Strand