I et brev til ledelsen i TV 2 stiller redaksjonsklubben i kanalen spørsmål ved om sportssendinger i den faste nyhetstiden påvirker seertallene for nyhetene. Journalistenes fagforening frykter at nyhetssendingene blir skadelidende når direktesendte sportssendinger fører til at de blir flyttet.

Problemstillingen er særlig blitt aktuell etter at TV 2 sikret seg rettighetene til å sende fotball de neste fire årene. Sendeskjemaet søndagskveldene må legges om.

— Angrep på fotballen

Etter det Bergens Tidende kjenner til skal brevet ha ført til skarpe reaksjoner fra de ansatte i kanalens sportsredaksjon. Sportsmedarbeiderne skal ha forlangt full retrett fra klubbens side.

— Medlemmene våre i sportsredaksjonen har oppfattet brevet som et angrep fra klubbens side mot fotballavtalen. Det er en misforståelse som vi i klubbstyret mener ble ryddet opp i sist fredag, sier Kjetil Frugård, leder i journalistklubben i TV 2.

Han sier det ikke må herske noen tvil om hva klubben mener om den omfattende fotballavtalen.

— Vårt syn er sammenfallende med ledelsens og sportsredaksjonens. Fotballavtalen gir TV 2 et konkurransefortrinn vi må utnytte fullt ut. Hvis noen har trodd at vi har ment noe annet, tar de feil, sier Frugård.

Flere seere

— Vi har ønsket svar på hvordan det slår ut at nyhetene ofte blir flyttet på grunn av ulike typer sportssendinger, det være seg håndball, fotball eller Tour de France, utdyper klubblederen.

Klubbstyret slår seg til ro med svaret de har fått fra ledelsen.

— Det viser seg at seertallene for TV 2-nyhetene stiger når de knyttes opp mot sportssendinger, selv om sendetiden blir en annen. Ingenting er bedre enn det, sier Frugård, som beklager at klubbens medlemmer i sportsredaksjonen ikke ble konsultert eller informert før brevet til ledelsen ble sendt.

Meldte seg ut

Etter det Bergens Tidende kjenner til, har en av medarbeiderne i sportsredaksjonen meldt seg ut av redaksjonsklubben i kjølvannet av konflikten. Flere vurderer å gjøre det samme.

Nyhetsredaktør Stål Talsnes mener at fotball og nyheter utmerket lar seg kombinere.

— 26 søndager skal vi sende fotballkamp i 20.00-tiden. 18.30-nyhetene forblir uberørt. Etter fotballkampene legger vi opp til en ny, fyldig nyhetssending. Opplegget blir omtrent det samme som de siste årene med søndagskamper på TV 2. Forskjellen er at vi nå skal sende nesten hver søndag, og ikke lenger bytte på det med NRK, sier han.

Fotball-VM lager krøll

Talsnes har større problemer med å få kabalen til å gå opp under fotball-VM.

— Jeg sitter akkurat og ser på dette nå. Kampene i Tyskland starter klokken 15.00, 18.00 og 21.00. Noen dager vil det derfor bli nødvendig å endre tidspunktet for kveldssendingene med nyheter. Vi skal likevel også få til dette, forsikrer han.

Blant annet vil noen av VM-kampene bli sendt på TV 2 Zebra, og ikke på hovedkanalen.

— Ideelt sett skule vi gjerne hatt alle VM-kampene på TV 2, men vi i sporten ser samtidig behovet og nytten av å bygge opp TV 2 Zebra, sier Vegard Jansen Hagen, TV 2s fotballsjef.

  • Zebra blir også en viktig kanal for norsk fotball. Derfor føler vi det er en løsning vi kan leve med, og at TV 2 i sum vil fremstå som den store VM-kanalen.