Nå venter familien på resultatet av myndighetenes offentlige granskning av alt som skjedde rundt dødsfallet. Men det kan ta sin tid. Alle offentlige instanser som er involvert i arbeidet snakker nemlig fullstendig mot hverandre.

En rettsoppnevnt dommerkommisjon leder hovedgranskingen, som skal belyse alle sider rundt dødsfallet, alt fra det endelige obduksjonsresultatet til om noen bør stilles strafferettslig til ansvar for rotet og misforståelsene overfor familien og pressen.

«PR-katastrofe»

Da BT etterlyste granskingsrapporten hos den rettsoppnevnte kommisjonen hos domstolen, the Malta Law Court, fikk vi følgende svar:

— Vår rapport ble ferdig torsdag ettermiddag og er sendt til påtalemyndighetens øverste ledelse, forteller Frank Galia ved kriminaldomstolen.

— Hva kommer frem i rapporten?

— Vi uttaler oss ikke om innholdet, men du kan få rapporten hos påtalemyndigheten, sier Galia. Men hos påtalemyndigheten skjønte de lite da BT ringte og spurte etter rapporten.

— Hvem har sagt at vi har fått den? Den er da ikke på langt nær ferdig ennå, hevder juridisk rådgiver Antoinette Micallef hos Attorney General's Office.

— Når venter dere å få granskingsrapporten?

— Det vet jeg ikke. Dessuten skal en av våre jurister vurdere rapporten før vi sier noe som helst offentlig, sier Micallef, og avviser å svare på flere spørsmål. Maltesiske journalister BT har vært i kontakt med spekulerer i at årsaken til de evige utsettelsene er at rapporten inneholder særdeles skarp kritikk. Hos myndighetene skal dødsfallet visstnok gå under navnet «Den store PR-katastrofen».

Politiet tvunget i kne

Det er ikke første gang at det rår kaos og forvirring rundt dødsfallet til den 14 år gamle norske jenten.

Politiet på Malta skapte skandaleoppslag i både norsk og maltesisk presse da en vakthavende politioffiser hevdet Line Marie hadde tatt en overdose med ecstasy-tabletter før hun falt om og slo hodet. Siden nektet politiet å ha sagt noe slikt. Deretter viste de til opplysninger fra St. Luke's Hospital, noe sykehuset tilbakeviste på det sterkeste. Men til slutt krøp politiet til korset og ba om tilgivelse.

— Vi er forferdelig lei oss for at vi har påført familien ekstra smerte i denne tunge stunden, sa sersjant Charles Abdilla ved det maltesiske politiet.

Sykehusrapport ferdig

Et annet spørsmål er hvordan legene på St. Luke's Hospital ikke umiddelbart oppdaget at Line Marie hadde kraniebrudd og hjerneblødning. Det har i ettertid også oppstått forvirring om hvorvidt 14-åringen var ved bevissthet da hun ankom sykehuset. Helsedepartementet på Malta har hatt en egen gjennomgang for å finne ut om undersøkelsene og behandlingen Line Marie fikk sykehuset St. Luke's Hospital var tilfredsstillende.

Sykehusrapporten er ferdig, men blir enn så lenge ikke offentliggjort.

— Departementets utredning har vært klar lenge, men vi har ikke anledning til å offentliggjøre innholdet før påtalemyndighetens granskingsrapport er klar, sier pressetalsmann Brian Cassar i det maltesiske helsedepartementet til Bergens Tidende.