Sogn Avis bruker i dag tre sider på å fortelle historien om Johs B. Thues tur med fergen mellom Bergen og Balestrand.

Den tidligere journalisten satt fremme i Fjord 1-båten, da han skvatt til.

— De viste en videofilm på skjermen foran meg. Jeg husker ikke hva den het, men handlingen foregikk i et amerikansk collegemiljø. Filmen ble råere og råere. Det var helt synlige samleiescener, sier Thue til bt.no.

Han reagerer sterkt på at filmen ble vist.

— Det var flere barn om bord, og jeg er sjeleglad for at ikke jeg hadde med meg noen av mine egne barnebarn. Jeg er ingen moralist, men det finnes grenser for alt, sier han.

Voldsscener

Driftssjef Terje Stub i Fjord1 Fylkesbaatane har en litt annen versjon av historien.

— Vi viste en nyinnspilling av Wagners «Tristan & Isolde». Denne filmen inneholder noen voldsscener, og det beklager vi på det dypeste.

— Thue hevder handlingen foregikk i et collegemiljø. De hadde vel ikke slike i middelalderen?

— Jeg skjønner ikke hvor han har det fra. Og hvis han reagerte slik, hvorfor tok han ikke kontakt med betjeningen for å få vite hvilken film det var snakk om?

Thue tar selvkritikk på det sistnevnte.

— Jeg angrer på at jeg ikke fant ut av filmtittelen der og da. Men jeg var opptatt med noe annet.

Vil senke sensuren

Ifølge Terje Stub viser Fjord 1 Fylkesbaatane filmer som har 11 år eller lavere aldersgrense. Filmene blir importert fra Sverige og det kan ha skjedd en misforståelse fordi svenskene har en mindre restriktiv sensur.

— I dette tilfellet kan det se ut som om vi har fått en film som har 15 års grense i Norge. Dermed er scenene i sterkeste laget for norske barn. Dette beklager vi selvfølgelig, sier Stub, som nå vil nå vurdere å senke sensuren på båtfilmene til 7 år.

— Har du sett filmen selv?

— Nei, det har jeg ikke. Men jeg kunne godt tenke meg det.

Redaktør Jan Inge Fardal i Sogn Avis står inne for saken de trykket, men synes det er en svakhet at de ikke klarte å finne ut av hvilken film som faktisk ble vist på båten.

— Vi hadde en liten runde på det både i går ettermiddag og da vi gikk gjennom avisen i morges. Jeg synes jo det er pussig at Fylkesbaatane ikke kunne klare å finne ut av dette for oss, sier Fardal.

— Saken er laget på grunnlag av betraktningen fra en spaltist som vi har full tillit til, legger han til.

DRØMTE HAN? Spaltist Johs B. Thue hevder han så porno på Fylkesbaatane 11.februar i år. Ledelsen der framholder at de viste middelalderdramaet Tristan og Isolde.