— Dere må vente her til dere blir hentet!

Beskjeden fra sikkerhetsvaktene er ikke til å misforstå. Ingen pressefolk får slippe inn i departementet før noen fra statsrådens kontor kommer og henter oss.

Dermed blir journalister og fotografer stående og vente. Klokken passerer 14 med full fart. I fjerde etasje er den avskiltede moderniseringsministeren Morten A. Meyer (H) i gang med den høytidelige nøkkeloverrekkelsen. Uten at et eneste tv-kamera eller pressefotograf får foreviget den historiske begivenheten.

Først ett kvarter senere, i det Meyer forlater bygningen med favnen full av blomster, får noen fra departementet summet seg til å hente det utålmodige pressekorpset.

— Vi stusset jo over at ingen kom for å ta bilder, men det skyldes altså en glipp, hviskes det blant byråkratene i korridorene i fjerde etasje.

Fikk ingen råd av Meyer

I det pressen slipper til, har Heidi Grande Røys allerede inntatt den store statsrådsstolen. Skrivepulten er tom, foruten de fargerike blomsterbukettene og det flate hullkortet som låser opp døren til kontoret. Den 38 år gamle SV-toppen fra Sogn og Fjordane ser ut til å ha funnet seg godt til rette. Og nøkkeloverrekkelsen oppsummerer hun slik:

— Meyer ville ikke gi noen råd, men han sa mange gode ord om departementet jeg nå skal ta over og styre.

På utålmodige spørsmål om hva den nyutnevnte statsråden nå vil ta fatt i, trenger hun knapt betenkningstid:

— Jeg vil videreføre arbeidet med døgnåpen forvaltning og den jobben som er gjort på IT-siden. Men dagen i dag er nok ikke den rette til å si så mye om de store forandringene. Vi skal bruke litt tid på å jobbe ut mer konkret politikk, smiler 38-åringen.

Den formelle forespørselen om å sitte i regjeringen fikk hun fra Jens Stoltenberg over telefon på lørdag. Og etter fire år som stortingsrepresentant, påpeker 38-åringen at hun er vant til lange arbeidsdager.

Samboeren hennes, Jan Helge Dale, er spesialist i samfunnsmedisin og allmennmedisin, og jobber som lege ved Sunnfjord Medisinske Senter i Florø. Han har ingen umiddelbare flytteplaner.

— Jeg har pendlet i fire år, og det skal jeg fortsette med. Det tar bare en time med fly til Florø, så det går helt fint, forklarer Grande Røys med et smil.

Ved høstens stortingsvalg var hun toppkandidat i hjemfylket, men partiet fikk ikke fornyet tillit fra velgerne. Dermed røk den eneste SV-representanten fra Sogn og Fjordane ut av Stortinget. For to uker siden vendte 38-åringen derfor tilbake til jobben som styrer for Havreneset barnehage i Florø, som hun har hatt permisjon fra siden 1999. Der i gården ble statsrådsutnevnelsen feiret med flaggheising og is i går.

- Få inn andre verdier

Audun Lysbakken (28) fra Bergen kjenner den nye fornyelsesministeren svært godt, etter å ha delt stortingskorridor med henne de siste fire årene.

— Heidi er en grundig og dyktig politiker, med stor integritet, som jeg er blitt veldig glad i og fått stor respekt for, skryter Lysbakken om sin partifelle.

— Jeg tror det er viktig at hun får jaget ut markedstenkningen av offentlig sektor. Det er på tide å få inn andre verdier, legger Lysbakken til.

Hennes forgjenger, Morten A. Meyer (H), har en litt annen innfallsvinkel:

— Det hun raskt bør gjøre er å fri seg fra ledelsen av fagbevegelsen, og sørge for å velge sin egen kurs. Hvis dette arbeidet skal overlates til Jan Davidsen og Gerd-Liv Valla, så blir det stillstand i et helt nødvendig moderniseringsarbeide, advarer Meyer.

Departementet blir for øvrig hetende Moderniseringsdepartementet frem til nyttår. Deretter endres navnet formelt til Fornyelsesdepartementet. I tilknytning til regjeringsskiftet overtar også departementet ansvaret for samordning av det nordiske samarbeidet.

GODE NYHETER: Heidi Grande Røys (38) fra Florø kom med gode nyheter til hjemfylket allerede første dag på jobb som fornyelsesminister: I forbindelse med det offentlige servicekontoret «MinSide» på internett, skal det opprettes fem til syv nye arbeidsplasser i Leikanger. HÅVARD BJELLAND (foto)