DAG IDAR TRYGGESTAD

JAN STIAN VOLD

Alle gode ting er ikke alltid tre. Det vil nok en storvokst finsk mann få erfare når han utpå dagen i dag blir edru.

Både fredag, lørdag og søndag ble han tauet inn av politiet og plassert i fyllearresten, etter å ha laget kvalme i byen. Det er det få som har greid før ham.

— Heldigvis er det sjelden vi har med slike folk å gjøre, medgir politiadvokat Helge Vigerust i Hordaland politidistrikt til BT.

Rett på byen - igjen

Det startet fredag. Politiet var nødt til å ta hånd om den overstadig berusete finnen. Lørdag ble han sluppet løs på vanlig måte. Med penger i lommen bar det rett på fylla igjen for mannen i 40-årsalderen. Tre timer senere var det stopp. Da måtte politiet hente ham igjen.

Promillen viste 2,8. Vanlige folk ville nærmest vært i bevisstløs tilstand med et slikt nivå.

I går ble finnen løslatt med klar formaning om å ta seg sammen. Til ingen nytte. Etter å ha sjikanert flere personer ved Fløybanen, bar det rett i arresten igjen.

Har oppgitt to navn

Nå blir han sittende.

— Mannen har oppgitt to identiteter til oss. Nå kommer vi til å holde på ham til finske myndigheter har hjulpet oss med å finne ut hvem han egentlig er, forteller politiadvokat Vigerust.

Han aner ikke hvor Mr. X bor, eller om han arbeider i Bergen. Det eneste politiet vet er at et av navnene han bruker er kjent fra før. For flere år siden ble en mann med samme navn brakt inn. Også det for fyll.

Politiet skal ha fått flere meldinger fra publikum om en full mann som skal ha urinert på husvegger og vært lite sjarmerende overfor forbipasserende. Politiet antar det er samme mann det snakkes om.

— Nå blir han sittende i arresten til vi har dette avklart. Det er foreløpig ingen andre anmeldelser mot ham, sier Vigerust.

Overbooket

Finnen var for øvrig ikke ensom i fyllearresten denne helgen. Natt til søndag var det overbooket. 26 personer satt da i kjelleren på politihuset, 17 av dem for ren fyll.

Flere måtte derfor plasseres på samme celle. Derfor var det nok flere som kikket noe fortumlet på sidemannen da de våknet i går.

For operasjonsleder Svein Bruarøy har knapt opplevd maken til pågang i fyllearresten.

— Det vanlige bruker å ligge på rundt fem, kanskje ti på en sommernatt, sier han.

— Holder ikke folk seg i skinnet i kulden, altså?

— Nja, grunnen til at så mange ble brakt inn, er jo at det var kaldt. Da blir det enda vanskeligere for fulle folk å ta vare på seg selv, sier Bruarøy.

Men kulden er jo selvsagt ikke hele forklaringen. For, ganske riktig:

— Julebordsesongen er jo i full gang. Det merker vi, sier operasjonslederen.