Klokken 13.30 i dag klippet samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen snoren for å markere at den lenge etterlengtede Eikåstunnelen på E39 mellom Vågsbotn og Hylkje åpner.

— Det er en stor ære på vegne av vegvesenet, entreprenører ogskattebetalere å erklære veien for åpnet, sa Olsen idet han klippet båndet.

— Dette er viktig fordidette er en strekning der dere står i kø i på vei til og fra jobb. Det har vært 70 ulykker derfolk har blitt skadd her. Denne nye veien gir en bedre hverdag for alle som bor ved den og bruker den til og frajobb, sa statsråden i sin tale.

Rundt klokken 14.30 vil de første bilene få passere, til glede for pendlere som i årevis har sittet fast i kø på den smale veien rundt Vikaleitet. Arbeidet med å få utbedret veistrekket startet med en underskriftsaksjon i 1996, og ender med ministerbesøket i dag.

Men i god tid før snorklippingen var det full fest i Åsane. Barn fra Kyrkjekrinsen skole og lokale beboere stilte mannsterke opp og ble servert boller og saft ved tunnelåpningen, mens Nyborg brass spilte.

BOLLEFEST: Boller, saft og korpsmusikk ved tunnelåpningen i formiddag.
ODD E. NERBØ

Ministeren i første kjøretøy

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) får etter snorklippingen æren av å sitte i bussen som blir det første kjøretøyet som får benytte tunnelen.

Først til å trille gjennom tunnelen ble likevel Ann-Kristin Bremnes (37), som tok en prøvetur sammen med sin mor Ragnhild Bremnes.

For tunnelinteresserte lønte det seg nemlig å møte tidlig opp i dag. Fra klokken 11.30 av fikk skuelystne anledning til å ta en vandring i den nye tunnelen.

SYKKELTUR: Martin Virkesdal Jonsdal og Kim Remi Dyrdal lot seg ikke be to ganger da de fikk tilbud om å teste tunnelen.
ODD E. NERBØ

Blant de som tok turen var Martin Virkesdal Jonsdal (14) og Kim Remi Dyrdal (15). De er godt fornøyde med den nye veistrekningen.

— Vi bor på vikaleitet, der det blir mye mindre biler nå. Så jeg sparer noen minutter til skolen nå, sier Martin, som alltid sykler til skolen.

Dyrdal bor på Vågsbotn-siden, men ser frem til å bruke tunnelen til å besøke venner som bor på den andre siden.

- Kjekt å se den i bruk

Bergens Tidende var i går i kontakt med prosjektleder Steinar Eide i Statens vegvesen som er glad nær fem år med arbeid på veistrekningen nå er over. Han ser frem til at de første bilene skal få passere i ettermiddag.

— Det skal bli kjekt å se at den blir tatt i bruk. Dette betyr at vi får en sikrere vei. Den gamle veien rundt Vikaleitet har jo hatt sine problemer. Det har vært dårlig fremkommelighet, mye knuffing og bulking, sier Eide.