Regnet velter ned over Sunde fergekai, men det legger ingen demper på valgtemperaturen i Sunnhordland-kommunen. Kvinnherad er en av få kommuner i Hordaland som fortsatt deles av en fjord. Alt som har med vannveien å gjøre, blir derfor hett valgstoff.

— Når Halsnøytunnelen er ferdig neste år, vil vi at fergeturen over til Stord skal være kortest mulig. Derfor vil vi at fergen skal gå fra Ranavik, og etter hvert vil vi flytte fergeleiet ut til Klosterneset, sier Synnøve Solbakken, Aps ordførerkandidat.

Ap leder I en fersk meningmåling gjort for Kvinnheringen, får Ap 27,7 prosents oppslutning og er det soleklart største partiet.

Men ordførerfavoritten får motstand, ikke minst fra de mange bygdelistene som historisk har eksistert i kommunen. Dagens ordfører er Bjarne Berge fra Tverrpolitisk. En annen liste som seiler opp i denne valgkampen er Innbyggjarpartiet, med én sak på programmet: Å beholde Sunde på fastlandet som fergeleie. De samlet inn 3029 underskrifter med støtte til saken.

Les hvem som stiller til valg i Kvinnherad!

— Ta en kikk på kartet. Ap vil ha bilistene til å kjøre i en stor "U" ut til Ranavik, på dårlige veier. Hvis fergen istedenfor hadde gått fra Sunde, ville det vært mer mijøvennlig, mener Einar Saghaug, listetopp for Innbyggjarpartiet.

— Vi skal jobbe for å utbedre veien. Dessuten var jo hele hensikten med Halsnøysambandet å korte ned fergestrekningen, parerer Solbakken.

— Vi mener at fergen midlertidig kunne gått fra Sunde til Jektevik. Det ville vært like kort som fra Ranavik til Skjersholmane, sier Saghaug.

- For sent å endre Solbakken er redd for at inntjeningen i Halsnøytunnelen vil bli for svak dersom all fergetrafikken slipper å passere og betale bompenger.

— Utbyggingen er vedtatt og godkjent av Stortinget med det premisset at fergen skal gå fra Halsnøy. Dette er det for sent å endre på nå, sier Solbakken.

— Ukloke vedtak må det alltid kunne gå an å endre, mener Saghaug.

Innbyggjarpartiet oppnådde 7,0 prosents oppslutning i Kvinnheringens måling. Hvis det skulle bli valgresultatet, vil de trolig få tre representanter i kommunestyret.

— Vi tar velgere fra alle andre partier. Denne saken engasjerer, konstaterer Saghaug.

Har du sterke meninger om fergepolitikk? Diskuter her.

CHRISTIAN LURA