Det er Hotel Norge som inviterer alle barn til gateløp lørdag 1. juni. «Fra barn til barn» kaller de arrangementet. Inntekten går til avdeling for hjertesyke barn på Haukeland sykehus.

— De har bruk for pengene. De trenger i hvert fall noen nye tv-er der oppe, sier Andreas. Han var på hjerteavdelingen og fikk satt inn pacemaker dagen etter Sankthans for tre år siden. De ringte fra sykehuset da han kom hjem fra bålet og sa at nå måtte han komme.

For Andreas hadde så lav puls. Den ble bare lavere for hvert år. Først trodde foreldrene at gutten bare var makelig anlagt, at han var litt lat.

Men så ble den medfødte hjertefeilen oppdaget. Nå sitter pacemakeren der som en liten klokke og gir impulser til hjertet hele tiden. Når Andreas legger hånden på huden kan han kjenne at den dunker. Den skal være der så lenge han lever. Om et par år må han ta den ut for å skifte batteri.

Gøyest med fotball

Før trakk Andreas seg ofte vekk midt i leken, eller ble sittende på sidelinjen når de andre løp omkring. Nå fungerer han nesten helt som andre åtteåringer. Han spiller fotball, løper på rulleskøyter og står slalåm. Men aller gøyest er fotballen, syns han.

— Vi lar han gjøre det han har lyst til, legger ikke begrensninger på aktiviteten hans, men merker fremdeles at han kan bli litt fortere sliten enn de andre, forteller pappa Espen Erenstsen.

Mamma Ann Katrin Sivle er leder i foreningen for hjertesyke barn, der Andreas møter andre barn med hjertefeil. Men det er få som har pacemaker, som han.

Klassekameratene i tredjeklassen på Olsvik skole har fått se og kjenne på pacemakeren, og de har fått se bilder av hjertet til Andreas.

— Da skjønte de ingenting. De syntes ikke det liknet på et hjerte, sier han.

Til Kuala Lumpur

Den dagen skolen tar sommerferie drar Andreas sammen med storebror Sondre og foreldrene til Kuala Lumpur. Der skal de bade sammen med skilpadder på øde øyer i Malaysia. Tidligere ferier har gått til blant annet Thailand og Egypt. Andreas lærte å svømme i Indonesia.

— De lange flyturene byr ikke på problemer for Andreas. Det er heller ikke noe problem at vi oppsøker avsidesliggende steder. Skulle det skje noe med pacemakeren, vil ikke situasjonen være akutt. Vi vil ha tid til å reise til nærmeste større sykehus, sier Espen Erenstsen.

Både Andreas og Sondre skal delta i barneløpet på lørdag. Hotel Norge håper at også veldig mange andre barn blir med på gateløpet som er for barn opp til 13 år. Påmeldingen tar resepsjonen i hotellet seg av. Før løpet blir det underholdning for barna og etterpå får alle diplom og gratis pølser, brus og is. Og alle får en fin, gul t-skjorte til å løpe i.

PACEMAKER INGEN HINDRING: Andreas Sivle spiller fotball på miniguttelaget til Olsvik. Kommende lørdag deltar han i gateløpet til Hotel Norge til inntekt for hjertesyke barn.
FOTO: JAN M. LILLEBØ