— Vi var på rett sted til rett tid, sier Austevoll-lensmann, Per Nordstrand, som stoppet fyllekjøreren i mai.

Mandag 14. mai klokken 13.32 på Kolbeinsvik på Austevoll ble yrkessjåføren stoppet, mistenkt for promillekjøring. Mannen er tiltalt for kjøring i ikke edru tilstand. Han er også tiltalt for brudd på pliktavholdsloven, for at han drakk alkohol mindre en åtte timer før han skulle i tjeneste.

I Midthordaland tingrett i dag sa sjåføren seg delvis skyldig.

— Jeg drakk en flaske vin før jeg gikk og la meg klokken 23.00 søndagskvelden, forklarte han.

— Jeg skjønner ikke hvorfor jeg hadde 1,36 i promille dagen etterpå, la han til.

Sjåføren nektet for at han skulle plukke opp skolebarn, slik politiet og påtalemyndigheten mener.

Vanskelig å avgjøre

Lensmann Nordstrand hadde fått tips om mulig promillekjøring og gikk personlig ut i veien for å sette en stopper for fyllekjøreren.

Lensmannen har selv barn ved skolen hvor bussjåføren skulle hente skoleelever.

— Det var vanskelig å avgjøre om han var påvirket, jeg var sterkt i tvil fordi han ikke fremsto som ruset. Vi besluttet å ta fra ham førerkortet og fikk tatt blodprøver av mannen, sa Nordstrand til BT da vi omtalte forholdet i begynnelsen av juni. Samme dag som mannen ble tatt uttalte lensmannen at saken kunne slå begge veier.

Da resultatet var klart to uker senere, var det ingen tvil.

— Jeg ble overrasket. Jeg kunne på ingen måte si at sjåføren var ruset. Han virket veldig klar, men dette handler selvsagt om hvor mye alkohol en person tåler, sa Nordstrand.

TATT: Austevoll-lensmann Per Nordstrand fikk et hemmelig tips om en yrkessjåfør som var på vei til en barneskole for å hente elever i alkoholrus. Nå er sjåføren tiltalt for å ha fartet rundt i en busstaxi med 1, 36 i promille. ARKIVFOTO: RUNE SÆVIG