RANDI KVINGE

I går skrev BT om bosset som flyter i smauene ved Torget. Kjell Baste Thorkildsen bor i Hollendergaten og irriterer seg kraftig over forsøplingen. Han mener restaurantene på sjøsiden og McDonald's i Bryggesporen bør ta sin del av skylden.

— Restauranteier Bjørn Hanevik sitter selv i glasshus, og bør ta seg en tur gjennom Smalgangen. Her ligger det boss fra restaurantene hans. Spesielt lørdag og søndag morgen flyter det over med boss, og det er umulig å komme forbi med barnevogn. Da det ble bygget nytt restauranthus burde de tatt hensyn til oppbevaring av boss, sier Thorkildsen i Hollendergaten, som tror rottene nyter livet i området.

- Ikke vårt boss

Bjørn Hanevik, som eier fire av restaurantene i området, mener de ikke er skyld i forsøplingen.

— Jeg kan love deg at det ikke er vårt boss. Vi har tømming tre ganger i uken og passer på at bosset ikke flyter over. Dette må i så fall gjelde restauranter som har en tømming i uken, sier han.

Bartender ved Scruffy Murphy's forstår heller ikke at dette er noe problem.

— Vi kaster boss i to containere nedenfor Dyvekegangen, og de blir tømt tidlig om morgenen. Estetisk burde det nok vært en annen løsning, men vi driver i hvert fall ikke med forsøpling. Her er det også så bredt at det ikke er noe problem å passere, sier Morten Arnesen.

Ønsker begerpant

Beboeren i Hollendergaten kritiserer også McDonald's i Bryggesporen, og mener det er på høy tid McDonald's innfører pant på engangsbegre.

— McDonald's er en bossprodusent, og på bosset reklamerer de for seg selv. I flere tyske byer har det vært innført panteordning på engangsbegre. En slik ordning bør det også bli her til lands, sier han.

Franchisetaker Johan-Petter Raa er ikke kjent med den tyske returordningen, men mener alle gode forslag som kan minske generelle bossproblemer på en god måte bør bli lyttet til.

— Om vi skal få en returordning er opp til McDonald's sentralt å avgjøre, sier Raa.

Han mener bedriften gjør sitt for å holde gatene ryddige.

— Tidligere hadde vi færre bosspann i bybildet, men med dialog med kommunen har vi fått ut flere. Dette medfører mindre overfylte bosspann. Vi har også patruljer som plukker boss både sent og tidlig. Selvfølgelig er vi ikke prikkfrie, men vi opplever ikke dette som noe problem, sier Johan-Petter Raa.