Forsvaret skjerper nå inn rutinene for sine ansatte etter bombealarmen på Flesland tirsdag. En forsvarsansatt hadde en gjenstand som kunne minne om en bombe i bagasjen, men glemte å sende den som spesialbagasje.

— Vi sender allerede nå en generell innskjerping av rutinene til alt militært personell som i embets medfør kan tenkes å frakte slikt militært utstyr på flyreiser. De generelle bestemmelsene gjelder for alle reisende, men kan være mer aktuelle for Forsvarets personell enn andre. Vi må vite at våre ansatte til en hver tid er klar over de gjeldende bestemmelsene, sier Petter Lindqvist, kommunikasjonssjef ved Forsvarets Operative Hovedkvarter til NTB.

Eksplosivryddere bisto

Lindqvist forteller at det var Forsvarets egen eksplosivryddegruppe som bisto politiet med å identifisere gjenstanden i bagen som utløste bombealarmen på Flesland like før klokken 6.30 tirsdag morgen. Gjenstanden ble identifisert i 9-tiden og bombealarmen avblåst.

— Vi har fått bekreftet at det er en dummy, en øvingsgjenstand. Hva den eksakt skal illudere, vet vi ikke helt sikkert. Det er uklart om den skulle ligne en granat eller noe annet, sier Lindqvist.

Spesialbagasje

En dummy som ligner så mye på farlige gjenstander det er ulovlig å ha i bagasjen, skal naturligvis sendes som spesialbagasje.

— I det øyeblikket det ligger en dummygjenstand som utløser bombealarm på en flyplass, så er det åpenbart at det er et enkeltmenneske som ikke har fulgt bestemmelsene for å reise med fly. Oppfølging og reaksjon i denne konkrete saken må vi avvente med til etter at politiets og Avinors rapporter er klare, sier Lindqvist.