Bakgrunnen for oppstusset i Våge på Tysnes søndag kveld, var at kapellan Jørgen Knudsen fylte 40 år i helgen. Kameratene hans ønsket å markere jubileet. Men fuglen var fløyet. Bursdagsbarnet hadde reist bort for å slippe unna oppmerksomhet i forbindelse med den store dagen.

— Vi mente han ikke skulle slippe helt unna en markering og klekket ut en spesiell vri, forteller en av kapellanens venner, Magnar Drange til Bergens Tidende.

— Knudsen er utdannet agronom og har både høns og kalkuner på prestegården, forteller Drange. - Vi visste at han ville komme hjem søndag kveld. En halv kylling ble hengt opp i et tau i garasjedøren på prestegården. Elektriske lamper lyste opp garasjen med den døde kyllingen. Med stetoskop foretok vi en grundig undersøkelse av det halve kreket. Så sperret vi veien opp til gården med sperrebånd, og satte opp blinkende varsellys av samme type som veivesenet bruker for å varsle gravearbeid. Til slutt satte vi opp en varselplakat som fortalte at det var påvist fugleinfluensa på gården, forteller Drange.

- Det tok helt av

— Søndag kveld returnerte kapellanen til prestegården, og han ble naturlig nok overrasket. Han ble invitert inn i garasjen forbi den døde, halve kyllingen. Der skålte vi for jubilanten. Som det sømmer seg en prest, drakk vi ikke brennevin. Drammeglassene inneholdt tran, forteller Drange.

— På dette tidspunkt hadde ryktet om fugleinfluensaen fløyet bygden rundt, sier han. - Da tok det helt av. Naboer ble skremt. Prestekonen ble oppringt av skremte granner. Det varte ikke lenge før lokalavisen Tysnes ble varslet om fugleinfluensa-mistanken i Våge. Da en journalist fra lokalavisen ringte landbrukssjefen, ble vedkommende gjort oppmerksom på at de kommunale landbruksmyndighetene så alvorlig på saken.

- På tå hev

— Fugleinfluensa er en alvorlig sak, som vi på landbrukskontoret er opptatt av, sier landbrukssjef Sæbjørn Humlevik til BT. - Vi er på tå hev og opptatt av å være parat til å slakte alt med fjær på to bein hvis fugleinfluensasmitte blir påvist i vår kommune, sier Humlevik og ler.

Presten tar det hele med stor ro. Til BT sier Knudsen at denne spøken fra vennene hans var grei nok.

— Jeg skjønte med en gang jeg kom til gården at dette var en spøk og at det ikke var snakk om reell fugleinfluensa-mistanke. Lokalavisen ringte og lurte på om det var sant at den fryktede fuglesmitten var kommet til bygden. Jeg var glad jeg kunne avkrefte ryktet, sier kapellan Jørgen Knudsen.

Magnar Drange sier at den uvanlige spøken er en reaksjon på hysteriet rundt fugleinfluensaen.

  • Vi ville vise at ikke alle døde fugler er befengt med smitten og at det er feil av samfunnet å ta helt av når det dukker opp en død fugl, sier Drange.
Lars Enes