Tiden da søskenparet fra Søfteland styrte unna alt medaljesnakk er helt forbi.

— Målet er medalje, svarer Kjersti kontant, etter sin opptreden på NM-stadion i Trondheim. Hadde vi skrudd tiden litt tilbake, ville hun ha vridd seg som en ål på tilsvarende spørsmål. Men nå er selvtilliten på topp, og slik er det også for lillebror Erik. Vi skal ikke gå mer enn to år tilbake før han brukte «topp-12» som stikkord for sine muligheter og mål i mesterskap. Foran VM i fjor dristet han seg så til å snakke om «Topp-åtte». Men nå har han ingen problemer med å lansere seg selv som medaljekandidat i OL.

Verdensklasse

— Det er ikke mange i verden som går fortere nå, mener Stephan Plätzer, Kjerstis mann og begges trener. Han mener at det Erik leverte i går, var et nytt bevis på det eleven har vist hele sesongen: at han har tatt steget opp i den ypperste verdenstoppen. Fire dager etter at han kom ned fra et tre uker langt høydeopphold i sveitsiske St. Moritz, gikk Erik Tysse inn til tiden 18.40,50 på 5000 meter i NM.

Det er bare åtte sekunder bak hans egen norgesrekord, fra NM i Askim i fjor.

— Det kan ikke sammenlignes. Løpet i fjor kom tre uker etter at jeg kom ned fra høyden. Relativt sett var nok dette en større prestasjon, mener Tysse selv.

Stephan Plätzer sier det slik:

— Det er ikke mange i verden som går fortere enn det Erik gjorde her. På generell basis kan jeg si at alt under 18,45 på 5000 m defineres som verdensklasse.

Har fått selvtillit

— Det har vært en god sesong. Alle har slått alle, og det er så jevnt at den som har dagen vinner OL-gullet, sier Erik Tysse. Han er langt mer offensiv i sin innstilling, og det er kanskje ikke så rart. Den nygifte osingen er nummer to i verdensserien. Og han vant den siste konkurransen i Spania, 7. juni. Det er ingen dårlig ballast å ha med seg til Beijing.

I fjor ble mexicaneren Jefferson Perez verdensmester på 20 km i Japan.

  • Han har jeg klart å slå to ganger i år, og det er klart at det gir selvtillit foran OL. Egentlig kan jeg ikke se noen som jeg ikke tror jeg kan slå, smiler Tysse. Han skal gå både 20 og 50 km i OL.

I Norge er ikke kappgangfamilien større enn at både menn og kvinner går i samme felt i NM. Slik var det også i går. Etter 2000 meter fosset Erik Tysse forbi sin eneste konkurrent i herreklassen, og firehundre meter senere passerte han også lillesøster Kjersti, som var to runder unna målet for sin tre kilometers ferd.

Har vunnet alt

— Jeg tok det veldig piano i dag, fordi det er er bare et drøyt døgn siden jeg kom ned fra høyden, forteller Kjersti.

Hun har også kjent antydning til et virus nede i halsen. Hun kunne ha stått over, men mener det er viktig å stille i et NM, som er en av de få mulighetene norske utøvere har til å vise seg frem.

— Oppholdet i St. Moritz var fantastisk. Vi fikk gjort alt vi hadde planlagt, så nå er jobben gjort. Det er kjekt å vite at alt er på plass i ryggsekken, så nå er det bare å slippe opp og sørge for å holde seg frisk fremover mot OL, svarer hun.

I år har hun vunnet alt.

— Jeg har fem seirer av fem mulige, men jeg har ikke sett noen russere.

— Hva tenker du om det?

— Jeg synes det er forferdelig. Men det er jo ingen overraskelse at de bare velger å konkurrere innenfor sine egne landegrenser. Slik har det alltid vært.

Likevel fastholder sølvvinneren fra Sydney-lekene i 2000 at målsettingen er å hente med seg en medalje fra Beijing.

— Skulle man bare legge statistikken til grunn, blir det trippel Russland. Men OL er OL. Det er ingen ting som avgjøres på papiret, fastslår Kjersti Tysse Plätzer.

FOSSER MOT OL. Søskenparet Erik Tysse og Kjersti Tysse Plätzer fosser videre mot OL i Beijing. I går gikk Erik sin nest beste 5000 m noen gang, mens Kjersti tok NM som gjennomkjøring, bare et døgn etter at hun kom hjem fra høyden. I midten Vikings Hanne Liland.FOTO: ANDERS HOVEN, DIGITALSPORT